Na Interliberu predstavljena knjiga Ante Stamaća "Prolazne postaje"

11.11.2021.

14:31

Autor: Hina/HRT

Sajam Interliber

Sajam Interliber

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Nezavršena autobiografija akademika Ante Stamaća "Prolazne postaje" i poetsko-likovna mapa koju je oslikao Vatroslav Kuliš "Romon jesenskih kiša" predstavljene su u srijedu na štandu Školske knjige na Interliberu.


Knjige su predstavili književna povjesničara Helena Sablić Tomić i Srđan Sandić te urednica Miroslava Vućić.


Helena Sablić Tomić istaknula je kako je vrijednost autobiografije u tome što Stamać u samom uvodu piše upute za pisanje biografija.


Ocijenila je da je riječ o razmjerno zaokruženoj memoaristici s teorijskom podlogom te njegove zapise usporedila s Flakerovom memoaristikom.


Stamać piše o svojim najranijim ishodištima te o svakoj od sredina kroz koje je prošao, napomenula je dodavši kako je zabilježio mnoge karakteristične situacije i susrete s ljudima i krajevima.


- Premda je riječ o kojih stotinu i pedeset kartica, biografski elementi doseže tek do autorovih srednjoškolskih dana ne dopirući do traumatičnih situacija mladenačkog zatvaranja i potonjih studentskih peripetija te prebrođenih opasnosti, napomenula je Sablić Tomić.


Pišući iz perspektive proživljena života autor nalazi nužnu koncentraciju i aktivira duboka sjećanja, istaknula je dodavši kako je uz njegov lirski senzibilitet pisanjem uspomena obogatio preciznošću opisivanja i sposobnošću povijesnoga kontekstualiziranja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!