Na trajektu Tin Ujević otvoren 16. Festival mediteranskog filma

07.06.2023.

21:28

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/HRT/B.B.B.

Dodjela nagrada na prošlogodišnjem festivalu

Dodjela nagrada na prošlogodišnjem festivalu

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

U Splitu sinoć uistinu posebna kino projekcija. Na trajektu Tin Ujević spojili su se manifestacija Smojinih sto i Festival mediteranskog filma, te publici darovali gotovo zaboravljeni film Antuna Vrdoljaka "Od petka do petka", sniman prema scenariju Miljenka Smoje s izvrsnim Borisom Dvornikom u glavnoj ulozi.

Vez 25, splitska trajektna luka, utroba Tina Ujevića, karte su rasprodane već danima.

- Ono što bi svakako hijo izdvojiti zbog interesa za ovim filmom, da smo mi i digitalizirali kopiju filma u suradnji sa Državnim arhivom i dobili dozvolu od redatelja Antuna Vrdoljaka tako da će se film reprizirati u Ljetnom kinu Bačvice, a i po otocima gdje radimo Kino Mediteran, rekao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split.

Na platnu i špici same legende: Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Josip Genda, Karlo Bulić, Dara Vukić, Antun Vrdoljak, Arsen Dedić, Tomislav Pinter, Miljenko Smoje...

- Jedan događaj ljepši od drugoga nam se nižu u ovoj Smojinoj godini i oživljavamo ga na sve moguće načine onako kako treba i kako je uistinu konačno bilo i vrijeme, kazala je Herci Ganza, koordinatorica Organizacijskog odbora Smojinih 100.


Uspomena za posadu


Posadi Tina Ujevića darovana je Klarićeva fotografija Smoje za stolom i Tina iznad stola. Boris Dvornik, pak, zaboravljenom je ulogom oduševio, glumi nesretnog bankovnog činovnika koji brodicom obilazi otoke i upada u niz zabavnih, ali i bizarnih pustolovina.

- Smoje je stalno plovio Jadrolinijom, Smoje je iznad svog radnog stola na zidu imao portret Tina Ujevića, a Tin mu je uvijek bio uzor i u umjetničkom smislu i životnom jer obojica nisu slavila ništa što je materijalno, prisjetio se Feđa Klarić, prijatelj Miljenka Smoje.

Splitska premijera filma snimljenog prije 38 godina neslužbeno je otvorila i 16. Festival mediteranskog filma. Ove godine donosi 78 filmova iz 26 zemalja na 4 lokacije u gradu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!