Jedinstvena morska izložba na kotačima

08.06.2023.

Zadnja izmjena 19:35

Autor: Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Izložba u autubusu "Blago jadranskog podmorja"

Izložba u autubusu "Blago jadranskog podmorja"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osmi lipnja Svjetski je dan oceana. Obilježava se radi isticanja njihove važnosti za život na Zemlji te upozoravanja na posljedice ljudske nebrige i pretjeranog iskorištavanja morskih prostranstava. Brojne udruge i organizacije obilježavaju ga čisteći podmorje i obale. 

Povodom Dana ocena na pulsku je rivu stigla jedinstvena morska izložba na kotačima.

Mali muzej u autobusu ima 225 eksponata i 65 vrsta školjkaša, puževa, koralja, spužvi, rakova i bodljikaša Jadranskoga mora.

Putujuću izložbu o ljepotama našeg mora posjetila je novinarka HRT-a Anita Bartolović te razgovarala s Doris Dajić, autoricom izložbe "Blago jadranskog podmorja".

- Izložba je prva ovakva u svijetu, zato što je jedinstvena upravo po tome što je ovo muzej na kotačima. Izložba je pokretna, mobilna. Razlog koji vrlo često svakog iznenadi je upravo taj da mi budemo pokretni, odnosno da putujemo svuda po Hrvatskoj i da apsolutno nijedan posjetitelj nije vezan za neko mjesto gdje smo mi stacionirani, već svatko kad se mi negdje parkiramo, na nekom parkiralištu ili školskom dvorištu, svaki posjetitelj nas može u tijeku nekog odmora ili šetnje posjetiti i nešto novo naučiti i vidjeti mnoge lijepe stvari, objasnila je Dajić.

Cilj izložbe je i edukacija o zaštiti mora.

- Naše je more prekrasno, posjetitelji ovdje mogu vidjeti čak 225 najljepših eksponata iz cijelog našeg Jadranskog mora. Osim što mogu vidjeti nešto što su možda nekad vidjeli u moru kada rone, a nisu znali kako se zovu ili nisu znali možda ni razliku između školjke i puža, mogu vidjeti koliko je bogato naše podmorje. Također mogu naučiti kako da to isto podmorje i ostane bogato, odnosno kako ga očuvati, kako sačuvati samu biološku raznolikost našeg mora, samim time da ne vade žive organizme iz mora. Mogu doznati o kakvim se zapravo organizmima radi kao i to da smeće u moru nikome ne može donijeti dobro, isto tako ni životinjama u moru, a na kraju krajeva ni nama samima koji se u tom moru kupamo, istaknula je autorica izložbe.

Izložba je namijenjena apsolutno svima, svim uzrastima i naraštajima.

- Za početak su nas posjetili vrtići, pa su bili i studenti, također turisti također u bilo kojoj turističkoj destinaciji, a isto tako i domaći. Iznenadila sam se i koliko neki ljudi s mora nisu toliko upoznati s nekim eksponatima koje mi ovdje imamo, tako da mislim da je svakome korisno posjetiti izložbu, dodala je Dajić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!