"Izložba nad izložbama" - u Opatiji djela Picassa i Miróa

26.05.2021.

20:01

Autor: Iva Črnjar Ivančan/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

"Izložba nad izložbama" - u Opatiji izložena djela Picassa i Miróa

"Izložba nad izložbama" - u Opatiji izložena djela Picassa i Miróa

Foto: Dnevnik / HRT

U Opatiji se priprema izložba izvornih radova Pabla Picassa i Joana Miróa, dvojice svjetski poznatih likovnih umjetnika. Otvara se tek za tjedan dana, no HRT-ova riječka ekipa premijerno je razgledala postavljene radove.

Galerija
U Opatiji izložena djela Picassa i Miróa, Foto: Dnevnik/HRT
U Opatiji izložena djela Picassa i Miróa, Foto: Dnevnik/HRTU Opatiji izložena djela Picassa i Miróa, Foto: Dnevnik/HRTU Opatiji izložena djela Picassa i Miróa, Foto: Dnevnik/HRTU Opatiji izložena djela Picassa i Miróa, Foto: Dnevnik/HRT

Prvi je ovo put da publika liburnijskog kraja moći uživati u djelima dvojice slavnih svjetskih umjetnika.

Obojica Španjolci koji su živjeli i radili u Parizu, dugogodišnji prijatelji, ali i suradnici. Picasso i Miró premijerno u Opatiji u paviljonu "Juraj Šporer".

- Na izložbi će biti izloženo stotinjak slika obojice umjetnika. Za Dnevnik HRT-a smo ih pregledali premijerno jer se izložba otvara tek 2. lipnja, izvještava Iva Črnjar Ivančan.

Važno je reći da se radi o iznimno vrijednim radovima, o višemilijunskoj vrijednosti, no tajan je točan podatak o koliko velikom iznosu se zapravo radi.

Dopušteno je premijerno snimiti samo neke od izloženih slika, za koje i sami organizatori imaju dozvolu da ih prikažu u javnosti.

Izložba nad izložbama je stigla u Opatiju. "Prijateljstvo, sloboda" njezin je naziv, ali i ono što povezuje ovu dvojicu velikana svjetske likovne umjetnosti.

- U trenutku kada zaista vidite da toliko veliki umjetnici dolaze u vaš grad i da ih zaista možete opipati, kaže Iva Piglić Lazić, organizatorica izložbe.

Slike su u Umjetnički paviljon "Juraj Šporer" stigle uz stroge mjere osiguranja. Među njima je i Picassova "Golubica mira", koja je bila korištena za Olimpijske igre, ali i one inspirirane njegovom poznatom muzom.

- Interesantna je u kontekstu naše države zato što je Dora Mar zapravo bila Dorotea Marković, hrvatskog porijekla, njen otac Hrvat se odselio u Argentinu, objašnjava Piglić Lazić, organizatorica izložbe.

Najstarija i najvažnija Picassova slika na ovoj izložbi je "Glava mlade kćeri", litografija nastala 1947. godine. Tu je i poznata "Eluardova mapa", posvećena njegovu prijatelju po kojem je i dobila ime.

Sve su slike u privatnom vlasništvu, ali samo jednu od njih, Miróovu sliku, posjeduje hrvatski kolekcionar.

- Sam vlasnik ove slike je zapravo bio prisutan pri pregovorima prije nego se ta slika počela stvarati. Napravljena je za talijanskog političara Craxija, kaže Piglić Lazić.

Organizatori najavljuju da je ovo tek prva u nizu ekskluzivnih izložbi u paviljonu "Juraj Šporer".

- Vjerujem da ne postoji osoba koja nije čula za te umjetnike i to je bio jedan od razloga zašto smo htjeli upravo s njima početi jedan dugoročni ciklus koji će se održavati u ovome prostoru, za početak upravo Picasso i Miró, rekao je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

Izložba se otvara 2. lipnja i može se razgledati sve do listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!