Otvorena netipična retrospektiva Ede Murtića

26.05.2021.

09:27

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./Hina/HRT

"Murtić 100"

"Murtić 100"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Meštrovićevu paviljonu otvorena je središnja izložba projekta "Murtić 100", kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja velikog Ede Murtića. Iako donosi više od sto njegovih djela nastalih u dugih šest desetljeća njegova stvaralaštva - nije riječ o klasičnoj, kronološkoj retrospektivi.

Ekipa Vijesti iz kulture zabilježila je prve reakcije publike i organizatora:

Murtićeva efektna, ekspresivna platna, jedinstvena arhitektura Meštrovićeva paviljona i postav s potpisom Branka Franceschija - oduševili su prvu publiku.


- Postav je tako napravljen da čovjek bude i zgromljen, a i oduševljen. Mislim, stvarno svaka čast, dojam je Martina Henca, a posjetiteljica Marijana ističe da jako dugo vremena nije bila na izložbi, a ova ju je "stvarno jako nadahnula."


Naša je ekipa na izložbi zatekla i Carlosa iz Teksasa koji dobro zna tko je Murtić.


- Svatko tko ozbiljno prati svijet umjetnosti ima veliko poštovanje prema njemu, a ovaj je postav - fantastičan, kaže Carlos.

"Murtić 100"

"Murtić 100"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Htjeli smo da ova izložba ima svečarsko obilježje i da rekreiramo onaj snažan dojam kojeg je publika zacijelo, u onim trenucima kad je Murtić premijerno predstavljao svoje mnogobrojne cikluse i mnogobrojne promjene svoje slikarske paradigme, osjetila kad bi vidjela izložbu, kaže autor postava Branko Franceschi.


Jedna od takvih izložbenih senzacija bio je i kultni slikarski ciklus "Doživljaj Amerike", prekretnica jugoslavenske povijesti umjetnosti. Početkom 1950-ih, Edo Murtić iz SAD-a u Zagreb i Beograd donio je novu - gestualnu apstrakciju.

"Murtić 100"

"Murtić 100"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- U doba socrealizma on je bio prvi koji je napravio iskorak, koji je doveo individualno promišljanje umjetnosti nasuprost kolektivizmu - i to je donio raskošnim talentom, raskošnim slikarstvom. Zapravo, promijenio je s bojama tada sivo društvo, komentira predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak.


U Meštrovićevu paviljonu upoznajemo mnoga lica umjetnika koji je svakih 10 godina radio nešto novo - od apstraktnog ekspresionizma preko tašizma, enformela sve do figurativnog pejzažnog slikarstva. 

Instalacija Ivana Marušića Klifa

Instalacija Ivana Marušića Klifa

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Sjajna instalacija Ivana Marušića Klifa približava brojna djela namijenjena javnim prostorima, a ondje su i Murtićeve grafičke mape, gvaševi, emajli, mozaik.


- Naprosto, on je bio tip karaktera ili umjetnika koji ima tu nevjerojatnu energiju, koji je djelovao od jutra do mraka, subotom, nedjeljom - gledajući televiziju je skice radio, skicenbuh punio, prisjeća se Ranko Murtić, sin Ede Murtića i predsjednik Fondacije Murtić.


Dio tog golemog opusa u Meštrovićevu paviljonu ostaje do 18. srpnja.


Predsjednik Milanović na otvorenju izložbe Murtić 100


Predsjednik Republike Zoran Milanović nazočio je u utorak otvorenju izložbe "Murtić 100" , a na izložbi su predstavljena i Murtićeva djela koja su izložena u Uredu Predsjednika. Predsjednik Republike i pokrovitelj izložbe Murtić 100 obišao je izložbu uz stručno vodstvo kustosa Branka Franceschija.


Na izložbi su bila predstavljena i djela koja su temeljem dogovora i ugovora između obitelji Murtić i Ureda predsjednika Republike Hrvatske izložena u Uredu Predsjednika, dodaje se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!