Cannes: hrvatski film "Murina" oduševio publiku i kritiku

10.07.2021.

19:57

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/V.M./M.Š./HRT

Anja Cerar

Anja Cerar

Foto: HTV / HRT

Na najprestižnijem filmskom festivalu na svijetu, u Cannesu, danas je premijerno prikazan hrvatski film "Murina" mlade redateljice Antonete Alamat Kusijanović. 

Film je uvršten u program "15 dana autora" kojim se svjetskoj publici predstavljaju nova redateljska imena. Tako su, primjerice, debitantski radovi Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha bili prikazani upravo u sklopu tog programa.

U Cannesu je naša Anja Cerar koja donosi prve reakcije nakon premijere.


- Kolege i publika apsolutno su oduševljeni i nagradili su ekipu gromoglasnim pljeskom, javila je naša reporterka.

Nakon dvije godine festivalska atmosfera vratila se u Cannes, s s ovog izdanja festivala pamtit ćemo i stotine sjajnih filmova. Među njima, u prestižnom paralelnom programu "15 dana autora" i debitantski dugometražni film naše mlade redateljice Antonete Alamat Kusijanović "Murinu". 


- Jako jako dirljivo, suosjećam s njenim iskustvom, i sama sam slične sitiuacije prolazila u mladosti; film je izuzetan, zaista zanimljiv, vrlo kompleksan, pogotovo uloga Julije koja se u isto vrijeme mora suočiti s patrijarhatom, teškom lokalnom sredinom, kao i teškom obiteljskom situacijom; sjajno, dojmovi su nekih od posjetitelja premijerne projekcije.


Obiteljska psihološka drama snimana na Hvaru, Koločepu i Kornatima prati odrastanje tinejdžerke Julije na jednom dalmatinskom otoku, a život joj otežava uskogrudna sredina, patrijarhat, izoliranost otočkog raja.


- Prošla je godina dana korone i čekanja s filmom u ladici. To je jako bitno za život filma i dobar je osjećaj za cijelu ekipu i sve koji su ovdje. Ovaj film je važan jer jako često su žene krivo prezentirane u filmu. Ne mislim da je ovo jedini način kako treba portretirati mlade djevojke na filmu, ali ovo je moj način, poručila je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

Gracija Filipović, koja je utjelovila Juliju, jako je ponosna na film i nastup u Cannesu.


- Velika je čast biti ovdje, to se ne događa često, pogotovo ne u Hrvatskoj. Jako mi je drago da je hrvatski film prepoznat u široj javnosti i nadam se da ćemo uspjeti poslati poruku filma svim ljudima, rekla je Garcija Filipović.


"Murina" je okupila iznimnu međunarodnu filmsku ekipu, među njima je i srpsko-danska glumica  Danica Ćurčić, koja tumači ulogu Julijine majke.


- Jako sam ponosna na ovaj film. Ovo mi je prvi puta da glumim na hrvatskom jeziku. Dok smo se pripremali za film, Leon, Gracija i ja neko smo vrijeme živjeli na Koločepu, kako bismo postali obitelj. Proces je bio jako zahtjevan, uloge teške kao i priča. Film se bavi još uvijek aktualnom temom suvremenog društva – patrijarhatom, istaknula je Danica Ćurčić.

Na projekciji u Cannesu bio je i Leon Lučev koji u filmu nastupa kao Julijin otac.


- Koliko god je to blisko, u nekom dijelu sebe to uvijek želiš potisnuti i reći da toga nema, da toga nije bilo, tako da ovaj film pomogne da osjetiš neki svoj unutarnji skriveni patrijarhat, istaknuo je Lučev.


Već 17. srpnja "Murina" otvara Pulski filmski festival pa putuje u Sarajevo, na Rab a uskoro i u distribuciju. "15 dana autora" platforma je na kojoj su započeli brojni filmski velikani među njima Martin Scorsese, jedan od koproducenata "Murine", zatim Aki Kaurismaki, Spike Lee - ovogodišnji predsjednik žirija glavne konkurencije. 


"Murina" je već sad u dobrom društvu i bitan film za našu kinematografiju a njezinoj autorici Antoneti Alamat Kusijanović piše se svijetla budućnost.

Ekipa "Murine"

Ekipa "Murine"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!