Tisja Kljaković Braić, koju hvale i publika i kritika, izložila "Spomenik živom čoviku"

16:43 / 17.09.2021.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Oni"

"Oni"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Splićanka Tisja Kljaković Braić jedna je od najpopularnijih hrvatskih umjetnica, koju hvale publika i kritika. Autorica hit knjiga "U malu je uša đava" i "Oni", karikaturistica, ilustratorica i, ponajprije, slikarica u Klovićevim dvorima pripremila je veliku monografsku izložbu.

Izložbu, koja obuhvaća dva desetljeća Tisje Kljaković Braić na umjetničkoj sceni, obišla je ekipa Vijesti iz kulture:

- Ljudi koji su duhoviti u svako su društvo dobrodošli. I tako, uspjela sam publici koja nije likovna podvaliti likovnost, komentira Tisja Kljaković Braić koja u tomu uspijeva već 20 godina, stavljajući u fokus svakodnevicu pojedinca. 


Njezina retrospektiva nazvana je po jednom djelu, koje simbolizira taj umjetnički credo - "Spomenik živom čoviku":


- "Spomenik živom čoviku“ nosi jednu simboliku u sebi, da dižemo spomenik živim ljudima koji nam jako puno znače i da im ne zakasnimo reći koliko su nam bitni, poručila je umjetnica.


Izložba počinje s art brutom i težim slikarstvom, a kasnije, od 2009. godine njezino slikarstvo postaje više poetično i lirsko:


- Da bismo onda došli na kraju i do karikatura. Teme su one životne: ljubav, rastanak, život sam, komentira Valentina Bach, kustosica izložbe.

"Spomenik živom čoviku"

"Spomenik živom čoviku"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Upravo je vještina da sam život prikaže u sažetoj formi, jednoj situaciji ono zbog čega Tisja Kljaković Braić ima široku i vjernu publiku. 


Naglasak je izložbe na slikarstvu - iz kojeg proizlazi i njezina karikatura:


- Možete vidjeti kako su nastali „Oni“ jer oni su zapravo u svim slikama živjeli svoje poetske živote da bi nastavili svoj stvarni život u karikaturi, dodala je Tisja Kljaković Braić.

"Oni"

"Oni"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Sve do prosinca u Klovićevim dvorima možete razgledati slike, skulpture i karikature, mnoge nastale u posljednjih godinu dana i izložene prvi put. 


Među njima i crteže iz nove knjige - "Oni 2", koja je tek izašla iz tiska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!