Što sve skriva tumul vladara iz željeznog doba otkriven u Jalžabetu

20:29 / 16.12.2021.

Autor: S. Badžek, A. Cerar/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Što sve skriva tumul vladara iz željeznog doba

Što sve skriva tumul vladara iz željeznog doba

Foto: Dnevnik / HTV

U općini Jalžabet u Varaždinskoj županiji tisućama se godina ispod zemlje skrivao jedan od najvrjednijih spomenika prapovijesne grobne arhitekture u Europi - tumul vladara iz starijeg željeznog doba. Istraživanje je završeno, s velikim se zanimanjem očekuje što je sve pronađeno na iznimno bogatom arheološkom nalazištu.

Naizgled obično brdo u pitoresknom Jalžabetu već dulje vrijeme golica maštu mještana. Tajna je posljednjih godina napokon iskopana i nadmašila je sva očekivanja.


- Pravi povijesni spektakl odvijao se prije 2.600 godina, sahranjen je ovdje halštatski knez. Nepoznati jalžabetski vladar sahranjen je sa svim svojim dragocjenostima te ljudskim i životinjskim žrtvama, prenosi Sara Badžek, novinarka.


- Zapravo se radi o jednom od ljepših primjera prapovijesne grobne arhitekture. Među nalazima je najsjajnija arhitektura, ali tu su jantar, zlato, oružje koje dolazi istočno od Dunava, objašnjava dr. sc. Saša Kovačević, arheolog.


Pa je grobnica bila i meta pljačkaša. Nađeno je srećom i vraćeno, a sva raskoš nalazišta lašti se za premijerno i jedino predstavljanje u Zagrebu.  


- Prezentacija je poticaj da se krene u turističku prezentaciju gomile kao jedinstvenog spomenika u Hrvatskoj, ističe dr. sc. Saša Kovačević.


Velike planove za nalazište imaju i u Varaždinskoj županiji - Prezentacijski centar - pa idu u otkup zemljišta na kojima se lokalitet nalazi. 


- Županijskim proračunom je namijenjeno 500 tisuća kuna, 16 parcela, 32 vlasnika, rekao je Anđelko Stričak, varaždinski župan.


Grobovi moćnih vladara, stari rimski lokaliteti, izumrli nosorozi - nevjerojatno je živa povijest ispod površine varaždinskog kraja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!