Apel za povratkom Teslina spomenika u park Instituta Ruđer Bošković

07.01.2022.

19:46

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/HRT

Spomenik Nikoli Tesli

Spomenik Nikoli Tesli

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Ceremonijalno polaganje vijenaca pred spomenikom Nikole Tesle na obljetnicu smrti, na vrhu zagrebačke Tesline ulice, već je postalo tradicija. Slavni je kip, djelo Ivana Meštrovića, ondje smješten 15-ak godina. Ovom je prigodom upućen apel da se spomenik vrati na izvorno mjesto - park Instituta Ruđer Bošković.


„Želim da poslije moje smrti ostane bista od čudotvorne ruke Meštrovića", pisao je 1939. slavnom kiparu njegov obožavatelj, Nikola Tesla.

"Lice mi je još glatko, oči bistre i nisam oćelavio. Molim brzojavite vaše raspoloženje i namjeru."

Ivan Meštrović se zadatka rado prihvatio te izradio bistu pa ovaj spomenik - i darovao ga Institutu "Ruđer Bošković", kao par spomeniku znanstvenika po kojem je Institut dobio ime. 

- Spomenik Ruđeru Boškoviću i spomenik Nikoli Tesli čine jednu cjelinu, tako ih je Meštrović i zamislio. I oni su povezani i kompozicijski i idejno i u svakom smislu među njima postoje mnoge poveznice koje ih čine nerazdruživima, objašnjava Barbara Vujanović, viša kustosica Muzeja Ivana Meštrovića.

U povodu 150. obljetnice njegova rođenja, spomenik Nikoli Tesli posuđen je Gradu Zagrebu, kako bi se privremeno postavio na vrh Tesline. Grad je zauzvrat obećao restauraciju, što je i učinjeno, ali i novi odljev kipa, koji bi se na ovu lokaciju smjestio trajno. Međutim, članovi obitelji Meštrović, legitimni nasljednici autorskih prava, poštujući izvorne želje kipara, nisu dopustili izradu kopije. A original do danas nije vraćen u park Instituta.

- Mi se iskreno nadamo da će se to moći sada provesti i da će se ovdje postaviti jedan drugi spomenik, a ovaj spomenik da se vrati nazad i da se postavi onako kako je to Meštrović naložio, kaže Karolj Skala, Institut "Ruđer Bošković".

Filip Ćurko, zamjenik pročelnice Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba, navodi da je rješenje oko lokacije spomenika Nikoli Tesli trenutno u fazi razgovora.

 - Grad Zagreb će podržati sva dobra rješenja i stati iza toga kako bi sve strane zadovoljne, naglašava.

Ako se Tesla vrati tamo gdje je prvobitno bio, bit će postavljen nasuprot Ruđeru, poručuju iz Instituta, tako da dvije skulpture budu uočljive i s ulice, kao i sinergija prirodoslovnih i matematičkih znanosti i umjetnosti - u koju je i Tesla čvrsto vjerovao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!