20:09 / 04.12.2021.

Autor: Anja Cerar/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

John Malkovich za HTV uoči nastupa u KD Lisinski

John Malkovich

John Malkovich

Foto: Dnevnik / HRT

John Malkovich, svjetska glumačka zvijezda naših korijena, nakon četiri godine, večeras ponovno izlazi pred zagrebačku publiku u dvorani "Lisinski". U glazbeno-scenskom performansu „The Music Critic", Malkovich je u ulozi naratora, glumca i oštrog glazbenog kritičara. Slavni holivudski glumac, uoči nastupa, dao je intervju za HRT.

Schumann si laska da je "skladatelj", dok je Brahms "netalentirano kopile", a Claude Debussy jednostavno je - "ružan". Ovaj je glazbeno-scenski performans potpuri uvreda preuzetih iz brojnih glazbenih kritika posljednjih stoljeća, napisanih o danas kanonskim skladateljima. A John Malkovich sve ih povezuje u ulozi zlobnog glazbenog kritičara.

- Kritika je uvijek imala važnu ulogu u povijesti umjetnosti - naravno, nije sva kritika, kao ni umjetnost, dobra. Ali je potrebna. Danas smo u specifičnoj situaciji u kojoj svatko može biti kritičar - na društvenim mrežama - i mislim da je to sjajno. Mene ipak zaokuplja što ja mislim, što misle moji kolege - za drugo, iskreno, ne marim, govori Makovich.

Autor koncepta, violinist, skladatelj i komičar Aleksey Igudesman tekst je kolažirao od brojnih kritika objavljenih u nekadašnjem tisku, a među potpisnicima zanimljivih dojmova su George Bernard Shaw, Friedrich Nietzsche, Oscar Wilde.

- Obožavam raditi s njima. Aleksey mi je došao s ovom idejom prije desetak godina u Dubrovniku, na festivalu "Julian Rachlin i prijatelji" - upravo ondje imali smo i prvu verziju izvedbe! Sjajno se zabavljamo, rekao je.

Uz ansambl, Igudesman na violini prati Malkovicha - i glazbom kontrira uvredama.

- Kritike koje citiramo mahom su razorne - a bave se nekima od najljepših svjetskih glazbenih djela ikad stvorenih. I to je poanta - ne vole svi čokoladu, objašnjava Aleksey Igudesman, autor predstave "Glazbeni kritičar"

Ova produkcija često dobiva i vrlo oštre ocjene - jedan kritičar, primjerice, nazvao ju je "smećem" - što se timu predstave, uostalom, i svidjelo, jer i loše kritike o sebi uključuju u komad. A ono što obećavaju jest da će u "Glazbenom kritičaru" uživati i oni koji vole, i oni koji mrze klasičnu glazbu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!