Fotografije "kroničara moskovskog podzemlja" u Zagrebu

29.07.2021.

12:35

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Tijelo vs. sustav"

"Tijelo vs. sustav"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prvi put pred hrvatsku publiku Nacionalni muzej moderne umjetnosti donosi radove Sergeja Borisova, jednog od najpoznatijih suvremenih ruskih fotografa. Izložba "Tijelo vs. sustav" okuplja više od 60 fotografija koje progovaraju o kulturnom životu sovjetske, ali i suvremene ruske povijesti - kroz objektiv estetskog revolucionara.

"Kroničar moskovskog podzemlja", "bard Moskve i njezine boemije" neki su od nadimaka fotografa koji simbolizira ono alternativno u kulturnom životu tog velegrada. Od 1980-ih - vremena SSSR-a - sve do suvremene Rusije, Sergei Borisov bilježi portrete, aktove, moskovski urbani krajolik.


Kako Borisov to čini u zagrebačkom Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

- Njegov atelje, čuveni Studio 50A, o kojem su izdane i monografije, okupljao je svih tih godina, dakle od 1980-ih do danas, sve ono što je bilo slobodoumno na ruskoj umjetničkoj i pop sceni, istaknuo je Branko Franceschi, kustos izložbe i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

"Tijelo vs. sustav"

"Tijelo vs. sustav"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Velik su dio njegova opusa nekonvencionalni portreti ruskih zvijezda, ali na ovoj izložbi subjekti su anonimni, mahom mladi ljudi koji samosvjesno poziraju i pokazuju kako je tijelo u rigidnim sustavima osnovni poligon slobode za pojedince. Ipak, subverzivna estetika desetljećima prodire iz njegovog studija na moskovske ulice.


- Moskva kao velegrad živi jednim metropolitanskim životom pa bez obzira na rigidnost sustava, prostori kakve je organizirao u svom studiju Sergei Borisov, dozvoljavaju tu kreativnu slobodu, jednu vrstu dekadencije koja je tipična za velegrade, dodaje Branko Franceschi.


Brojne fotografije pojedinca dovode u sraz s monumentalnim spomeničkim i simboličkim nasljeđem sovjetske Rusije - koje Borisov koristi prvenstveno kao ironičnu kulisu, jer u prvi plan postavlja generacije koje oblikuju sadašnjost, ali još i više - budućnost društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!