Svetlana Aleksijevič gostuje na Festivalu svjetske književnosti

08.09.2021.

20:04

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Svetlana Aleksijevič gostuje na Festivalu svjetske književnosti

Svetlana Aleksijevič gostuje na Festivalu svjetske književnosti

Foto: Dnevnik / HRT

Ovih dana u Zagrebu boravi Svetlana Aleksijevič, bjeloruska disidentica, novinarka i spisateljica, dobitnica Nobelove nagrade za književnost. Uoči njezina večerašnjeg gostovanja na Festivalu svjetske književnosti, osvrnula se na svoj dosadašnji rad i upozorila na političko stanje u Bjelorusiji.

Kao i mnogi sunarodnjaci, i posljednja prominentna članica bjeloruske opozicije na slobodi prošle je godine ponovno napustila Minsk i preselila se u Berlin, a danas gostuje u Zagrebu.


Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015. prisjeća se svoje debitantske knjige "Rat nema žensko lice", koja progovara o dotad nepoznatoj povijesti gotovo milijuna sovjetskih žena koje su sudjelovale u Drugome svjetskom ratu.   


- Sjećam se jedne od junakinja svoje knjige, koja je govorila kako su na Dan pobjede ispucali sve metke koje su imali. Činilo im se da im više neće biti potrebni. Ali sada, kao da ova knjiga iz 80-ih doživljava drugu sudbinu, jer ponovno se ratuje, a knjiga se ponovno izdaje i zadobiva novo značenje, objašnjava Svetlana Aleksijevič, novinarka i spisateljica.


Pisala je i o černobilskoj katastrofi, ratu u Afganistanu. Napravila tisuće intervjua i zabilježila ih u formi dokumentarnih romana.


- Cijeli život bavim se proučavanjem zla. Proučavala sam Drugi svjetski rat, Afganistanski rat, a sad se i moja zemlja nalazi na rubu građanskog rata. Trideset godina pisala sam enciklopediju Crvenog čovjeka, koji je ostavio za sobom tisuće žrtava, krv i grobove svojih sunarodnjaka. Sada se pokazuje da on nije nestao, nego je itekako prisutan, a iza tog zla je zapravo vlast, ona je ta koja širi probleme, rekla je Svetlana Aleksijevič.


Svetlana Aleksijevič dokumentira sovjetsku i postsovjetsku stvarnost, ali njezin fokus nije na bilježenju događaja, nego emocija. Ona prenosi povijest individualnih života, daje glas svjedocima vremena.


Zagrebačka je publika ima prigodu čuti večeras i sutra na tribinama Festivala svjetske književnosti u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!