FSK: slovenska hit autorica i zajednički dnevnik pisaca iz regije

08.09.2021.

09:13

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Bronja Žakelj

Bronja Žakelj

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na Festivalu svjetske književnosti gostovale su Bronja Žakelj, nagrađivana slovenska autorica koja donosi osvježenje na suvremenu slovensku književnu scenu, te spisateljica Lana Bastašić koja je potkraj 2019. skupini pisaca nove generacije iz gotovo svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije ponudila da sudjeluju u projektu "Zajednički dnevnik". 

U autobiografskom romanu "Bijelo se pere na devedeset" Bronja Žakelj ispisuje intimnu i bolnu, a opet dirljivu autobiografsku priču o odrastanju, koja je postala jedna od najčitanijih slovenskih knjiga.


Bronja je, naime, imala 14 godina kada joj je majka umrla od karcinoma, s 20 je i sama oboljela od raka, u 23. joj je poginuo brat, nedugo zatim izgubila je i voljenu baku. Ostala je sama, s otuđenim djedom kojega nikada nije upoznala i ocem koji ju je emocionalno napustio. 


Knjiga je, kaže ona, ipak relativno lako nastala:


- Ja sam u stvari pisala za sebe. Radilo se, u mojoj glavi, o nekom tekstu, a ne o romanu. Nisam razmišljala što će o tomu kazati netko drugi, kako će to ispasti, tako da meni, u smislu sutobiografskog romana, to nije bilo teško, rekla je književnica Bronja Žakelj.


Pisana neposrednim tonom i podijeljena na vrijeme prije i poslije majčine smrti, ova knjiga izmiče kategorizacijama.


Bronja Žakelj iznijela je svoj potresni dnevnik suočavanja sa životnim tragedijama, ali i toplo svjedočanstvo o snazi ljudskoga duha. 


Njezina je priča stvarna i iskrena, pa ne iznenađuje što je to jedna od najčitanijih knjiga u Sloveniji u posljednjih nekoliko godina.


"Zajednički dnevnik" nove generacije 


Kada je Lana Bastašić potkraj 2019. skupini pisaca nove generacije iz gotovo svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije ponudila da sudjeluju u projektu "Zajednički dnevnik" u kojem bi svatko od njih zapisivao svakodnevno, nitko od njih šestero ni u primisli nije imao da će živjeti jednu od najizazovnijih godina svoga života. 


Sada je sve ukoričeno u knjigu predstavljenu na Festivali svjetske književnosti u kojoj se zrcali globalna povezanost umjetnika i njihove publike:


 - Mi smo to počeli kao jednu vježbu opažanja, eksperiment… Na kraju smo imali potres u Zagrebu, pandemiju smjenu vlasti u Crnoj Gori, proteste u Beogradu i još hiljadu ličnih, većih i manjih stresova, ali izgurali smo 365 dana i zadovoljni smo, istaknula je Lana Bastašić.


Pogledajte prilog iz Vijesti iz kulture

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!