Počela konstrukcijska obnova Palače HAZU

12.12.2022.

19:59

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik IMS-a HTV-a/HRT

Počinje obnova zgrade HAZU

Počinje obnova zgrade HAZU

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Započela je konstrukcijska obnova u potresu stradale zgrade Palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vrijedna više od 82 milijuna kuna. Ovo zdanje simbol je naše kulture i umjetnosti, a nakon radova palača će biti mnogo čvršća, ali i bitno modernija. Zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti otvorila je već peto gradilište u posljednja četiri mjeseca.


 U jeku adventskih svečanosti palača je ispražnjena i izvođači iz tvrtke Mešić.com započeli su s unošenjem materijala. Glavna projektantica ističe da su ovakvi projekti iznimno rijetki i posebno zahtjevni. 

- Vodili smo se mišlju da su minimalne intervencije potrebne u atrijskom prostoru. Svu smo konstrukcijsku obnovu ojačanja prebacili u dio koji nema ovako iznimno vrijedne oslike kakvi se nalaze ovdje u atriju, kazala je Jasminka Kečanović Šimec, glavna projektantica, Institut IGH d.d.

Ojačanje zgrade bit će izvedeno putem četiri jezgre u uglovima palače, a ostali će radovi biti minimalno invazivni.

- Mi smo zadovoljili tu razinu otpornosti na potres 3 koju se nam nalagali propisi, tako da bi trebala biti jača, a nakon cjelukupne obnove i osuvremenjena, kazala je Petra Tončić Lipovšćak, arhitektica, koordinatorica projekta, HAZU.

Za zaštitu umjetnina iz Strossmayerove galerije Ministarstvo kulture i medija osiguralo je sredstva u iznosu od gotovo 2 milujuna kuna, a za umjetnički inventar 595 tusuća.

- Hvala Bogu da smo uspjeli kroz sustav s Ministarstvom kulture koje je dobilo licencu da vodi obnavljanje preko europskih fondova hrvatskih kulturnih objekata, rekao je akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU.

Faza konstrukcijske obnove trebala bi trajati do lipnja iduće godine. Nakon toga dolazi i zahtjevno uobličavanje palače za budućnost.

- Već su u najavi i novi natječaji koji bi omogućili i cjelovitu obnovu - projekti su napravljeni uključujući i Strossmayerovu galeriju, rekao je akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU.

Palača HAZU jedno je od najvažnijih djela javne arhitekture historicizma u Hrvatskoj, a Strossmayerova galerija starih majstora jedna je od najvažnijih zbirki umjetnina. Predviđenim zahvatima neće se mijenjati namjena palače kao ni njezina prepoznatljiva obilježja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!