Kino Europa zatvoreno dulje od tri i pol godine

04.02.2023.

19:49

Autor: Maroje Vučićević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Kino Europa zatvoreno dulje od tri i pol godine

Kino Europa zatvoreno dulje od tri i pol godine

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon više od tri i pol godine, zagrebačko kino Europa i dalje zjapi prazno. No, poslije velikih planova za obnovu u vrijednosti od čak 50 milijuna kuna, sada su na stolu i mnogo jeftinije mogućnosti, kao i ranije otvaranje.

Iz Grada tek općenit odgovor da se čekaju državni natječaji za povlačenje sredstava iz fondova EU-a.

- Trenutačno se provode aktivnosti u cilju privremenog uređenja kina Europa kako bi se u njemu mogli odvijati programi i prije cjelovite obnove. U tijeku su aktivnosti koje se odnose na ispitivanje konstrukcije i izradu potrebnih elaborata, a nakon čega će se moći predvidjeti rok za otvaranje kina, kažu iz Grada.

Njemačko-hrvatsko društvo Mainz darovalo je 60 tisuća eura, a pročelje je obnovljeno iz pričuve na račun Grada kao vlasnika. Mnogi filmofili, ali i organizatori programa željno iščekuju otvaranje kina.

- Meni je čudno da nas nitko od vlasti nije kontaktirao kao bivše upravitelje da im pomognemo sa svojim znanjem i iskustvom. Sigurno to nije dovoljno novaca, ali mi svakako želimo da se kino što prije otvori, rekao je Boris T. Matić, direktor Zagreb film festivala.

Naš jedini festival svjetskoga glasa Animafest, čiji pobjednik automatski ulazi u utrku za Oscara, kino Europa smatra svojim domom.

- Mislim da je svima jasno da osim nas i brojne kulturne manifestacije, festivali i premijere filmova - ne mogu se odvijati i mislim da je to jedna velika slijepa mrlja u gradu i zaista se nadamo da će biti što skorije otvoreno, rekla je Paola Orlić, producentica Animafesta.

Povratku se nadaju i u Hrvatskoj mreži neovisnih prikazivača na čijem su reportoaru vrijedni naslovi kojih nema u multipleksima. Kino Europa smatraju nezamjenjivim.

- Osvojilo je nagradu za najbolji program 2016. od strane Europa cinemasa što je naprestižnija nagrada koju kino može osvojiti uopće. Mi se zaista nadamo da će se ponovno otvoriti i raditi kao filmski centar hrvatskog i europskog filma, istaknula je Koviljka Lazar, tajnica Kino mreže.

Nakon gotovo četiri godine praznog hoda i nejasnih planova i rokova, krajnje je vrijeme da se u omiljenoj dvorani svjetlo upali i privuče svoju uvijek vjernu publiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!