Zlatnu palmu osvojio film "Triangle of Sadness"

29.05.2022.

19:57

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Denis Makarenko / Shutterstock

Zlatnu palmu na 75. filmskom festivalu u Cannesu osvojio je film "Triangle of Sadness" u kojem ulogu ima hrvatski glumac Zlatko Burić. Jedan od najvažnijih svjetskih festivala vratio se u glamuroznom izdanju uz velike hitove i holivudske zvijezde.

Ova satira na račun bogataša i Influencera predvođena izvrsnim Woodyjem Harrelsonom slovila je kao veliki favorit, te je na kraju i pobijedila.

- Naš je cilj od začetaka ovoga filma bio zaista zainteresirati publiku i natjerati ih na razmišljanje, rekao je Ruben Oestlund, dobitnik Zlatne palme za najbolji film.

Belgijski "Close" redatelja Lukasa Dhonta i francusko-američki "Stars at Noon" veteranke Claire Denis, osvojili su ravnopravno Grand Prix.

- Hvala vam svima. Izvrsno je biti u kinodvorani, jer mi filmove i tehnički produciramo za prikazivanje na velikom platnu, a ne za gledanje kod kuće, rekla je Denis.

Južnokorejski triler "Decision to Leave" donio je nagradu za režiju Park Chan-Wooku. Najbolji glumac je Song Kang-ho za "Brokera", a glumica Zar Amir Ebrahimi u "Holy Spideru."

- Ovo je film o ženama. O mržnji, rukama, nogama, dojkama i seksu - svemu što se ne smije pokazati u Iranu, rekla je Ebrahimi.

- Drago mi je da sam ovu veliku čast mogao podijeliti sa svojom obitelji koja sjedi u gledalištu, rekao je Song Kang-Ho, najbolji glumac.

Cannes se ove godine nakon pandemije vratio u punom sjaju. O tome svjedoče i gostovanja zvijezda poput Toma Cruisea čiji je novi Top Gun prikazan izvan konkurencije, a on je dobio počasnu Zlatnu palmu.

Ove godine u programu "Izvjestan pogled" natjecala su se i dva filma u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji. To su ukrajinski "Vizija leptira" i turski "Dani suše". Koproducent je zagrebački 4Film na čijem je čelu producentica Anita Juka, a na oba projekta sudjelovala je i Laura Sinovčić.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!