Oproštaj od Massima uz suze i pljesak

30.12.2022.

Zadnja izmjena 17:30

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/HRT/IMS/I.B.

Komemoracija za Massima Savića u HNK-u

Komemoracija za Massima Savića u HNK-u

Foto: Igor Soban / HRT

Mnogobrojni prijatelji i obožavatelji oprostili su se od prerano preminulog Massima. Komemoracija za velikoga glazbenika održana je u zagrebačkom HNK gdje su se svi još jednom prisjetili pjevača jedinstvenog glasa i stava, čovjeka koji je svojom originalnošću i strašću očaravao naraštaje.

Vijest je prije tjedan dana odjeknula poput zlokobne grmljavine - zauvijek nas je napustio stranac u noći, neponovljivi Massimo. Danas, emotivni oproštaj od velikana s pljeskom, kako i dolikuje umjetniku koji je ostavio srce na pozornici. Njegov rani odlazak šokirao je sve.

- Jedinstven, takav glas i predanost svom pozivu, ne znam što da kažem, rekao je Zoran Predin, glazbenik.

Mnogi su u Massimu, osim suradnika, pronašli i istinskog prijatelja. Mnogi ga pamte i kao neprocjenjivoga mentora. S lakoćom je punio dvorane, ali i rado prenosio znanja i iskustva.

- Maks je bio iznimna osoba, jako sam ga voljela, znali smo se još od početka 80-ih, stvarno smo bili veliki prijatelji, zvao me uvijek malena bez obzira na godine koje su prošle. Mislim da je Hrvatska izgubila velikog umjetnika, ali ostavio je svoj trag u beskraju, poručila je Alka Vuica, glazbenica.

- To je jedna velika tragedija koja se dogodila za Hrvatsku i šire, kompletnu glazbenu scenu, jer mislim da nećemo imati više nikada nekoga poput njega, rekao je Renato Metessi.

- Potpuno neočekivano. Uvijek ti dobri ljudi odu prerano. To je činjenica. Međutim, ovo je šok. Ne znam hoćemo li imati takvog gospodina i umjetnika u neko skorije vrijeme, rekao je Nikša Bratoš.

Od Massima Savića, nedavno preminulog glazbenog umjetnika kojega će svi pamtiti po pjesmama, jedinstvenom vokalu, uglađenom stilu i simpatičnosti, na komemoraciji u zagrebačkom HNK uz suze i pljesak oprostili su se njegovi prijatelji, kolege i obitelj.

Massimov prateći bend i prijatelji glazbenici oprostili su se od svojeg pjevača simbolično, uz instrumentalne izvedbe njegovih pjesama, projekcije stihova i fotografija s koncerata i iz privatnog života.

U ime benda violinist Bruno Urlić rekao je da je Massimo iz njih izvlačio najbolje, nije se zadovoljavao prosjekom, nego pomicao granice, ali je bio strog i prema sebi i time davao primjer kako se treba odnositi prema poslu.

- Nikada se nisi ustručavao pohvaliti nas, a kad bi ti nešto smetalo, napravio bi to gospodski, u četiri oka, napomenuo je, dodavši da će im nedostajati jer znaju koliko je još imao sjajnih ideja.

- Massimo je bio čovjek koji je još 1983. snimio vjerojatno najbolji art rock album na ovim prostorima, pa u suradnji sa Zrinkom otpjevao neke od besmrtnih pop pjesama, rekao je pjevač grupe Pavel Aljoša Šerić.

- Nedostajat će mi njegovi famozni telefonski pozivi u sitne sate kad bi dugo razglabali o glazbi, stihovima, smislu besmisla, izvođačima koje je volio i o onima koje nije, iako o tome nikada ne bi govorio u javnosti, dodao je.

Ivan Dečak, pjevač Vatre, prisjetio se svojeg susreta s Massimom, kada ga je, dok je još bio mladi glazbenik, a on već regionalna zvijezda, primio u svoj automobil da ne kisne.

S vremenom mu je Massimo, napomenuo je, postao Max, frend i glazbeni suputnik, dopustio mu da mu se približi, upozna s obitelji i s istinskom pažnjom preslušavao njegove nove pjesme.

- Otišao si u treptaju oka, a još smo si toliko toga trebali reći, rekao je Dečak.

Galerija
Komemoracija za Massima, Foto: Igor Soban/HRT
Komemoracija za Massima, Foto: Igor Soban/HRTKomemoracija za Massima, Foto: Igor Soban/HRT

Biranim se riječima od Massima oprostio i njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik, direktor Aquarius Recordsa Boris Horvat, podsjetivši na posljednji, nedavno održani veliki koncert u zagrebačkoj Areni koji će se dugo pamtiti.

- Ostavio si nas beskrajno tužne, ali i ponosne što si dijelio s nama svoje riječi samo onako kako si ti to znao, poručio je.

U predvorju HNK postavljena je knjiga sjećanja u koju su mnogi, među kojima i niz osoba iz javnog života, upisali svoje posljednje pozdrave.

Ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, gdje je Massimo imao neke od svojih najboljih koncerata, do 31. prosinca se i dalje mogu paliti svijeće i polagati vijenci u spomen na njega.

Posljednji ispraćaj biti će u utorak, 3. siječnja, u 11 sati na Gradskom groblju Zadar.

Galerija
Komemoracija za Massima, Foto: Igor Soban /HRT
Komemoracija za Massima Savića, Foto: Igor Soban/HRTKomemoracija za Massima, Foto: Igor Soban/HRTKomemoracija za Massima Savića, Foto: HTV/HRTKomemoracija za Massima, Foto: Igor Soban/HRTKomemoracija za Massima, Foto: Igor Soban/HRTKomemoracija za Massima, Foto: Igor Soban/HRTKomemoracija za Massima, Foto: Igor Soban/HRT

Posljednji ispraćaj nezaboravnoga pjevača bit će u utorak, 3. siječnja, u 11 sati na Gradskom groblju u Zadru. Kao i komemoracija, bit će otvoren za sve koji žele još jednom pozdraviti se s Massimom.


Prvi program Hrvatske televizije večeras u 21.10 emitirat će snimku njegova posljednjeg koncerta, održanog prošlog mjeseca u punoj zagrebačkoj Areni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!