Umjetna inteligencija u animaciji izaziva brojna pitanja i dvojbe

09.06.2023.

20:16

Autor: Maroje Vučićević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Umjetna inteligencija u animaciji

Umjetna inteligencija u animaciji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Računalni programi i aplikacije ušli su u sve pore života i najčešće ga znatno olakšavaju. Na ovogodišnjem Animafestu u konkurenciji je nekoliko filmova nastalih s pomoću umjetne inteligencije. Otvara se niz pitanja o originalnosti i autorskim pravima, a odgovore su na skupu potražili okupljeni umjetnici i računalni stručnjaci.


Možemo li uspoređivati film koji je tim autora radio dvije godine i onaj koji je uz pomoć umjetne inteligencije netko završio za nekoliko dana? To je samo prvo u nizu pitanja pred kojim se našao Animafest, ali i mnogi drugi festivali.

Kako uopće prepoznati animirani film nastao uz pomoć umjetne inteligencije poput ovoga koji sada gledate? Posebno su zabrinuti umjetnici - trebaju li se držati starih navika ili se brzo prilagoditi?  

- Umjetna inteligencija može uspješno kombinirati ljudske radove, ali ne može stvoriti ništa novo. Može biti korisna, ali je važno postaviti granice kako na kraju ne bi o svemu odlučivao isključivo profit, naglasio je Gerrit Kuge, animator iz Njemačke.

- Mislim da ne treba trošiti energiju na svađu je li ovo dobro ili nije. Mnogo je važnije da svi uključeni sjednu i razgovaraju o tome kako iskoristiti nova tehnološka otkrića, rekla je Aneta Ozorek, direktorica Kaboom festivala u Nizozemskoj.

Slične su dvojbe pratile i pojavu 3D animacije koju su tradicionalni animatori smatrali varanjem. Ovaj nagli skok umjetne inteligencije zasigurno će prodrmati vizualne umjetnosti, ali ih neće obezvrijediti, nego obogatiti i gurnuti u neke nove plodne prostore.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!