Noć knjige: umjetna inteligencija u fokusu, posebne emisije na HRT-u

21.04.2023.

07:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Noć knjige 2023.

Noć knjige 2023.

Foto: Noć knjige / HRT

Pred nama je produženi vikend za druženje s knjigom. Noć knjige počinje danas, u petak, u podne i traje do nedjelje. Ove godine održat će se 1100 programa i akcija koje je priprema čak 600 organizatora diljem Hrvatske.

Središnja tema ovogodišnje manifestacije je propitivanje fenomena umjetne inteligencije kroz književnost, a bit će obilježeno i niz važnih godišnjica vezanih Mariju Jurić Zagorku, Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu i Miljenka Smoju.

O programu Noći knjige te posebnoj emisiji koju ćemo emitirati u subotu, 22. travnja od 22 sata do ponoći na YouTube kanalu Hrvatske televizije, ali i mnoštvu drugih sadržaja kojima će HRT pratiti Noć knjige u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Dobrila Zvonarek iz  Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Mišo Nejašmić iz Zajednica nakladnika i knjižara HGK i Vlatka Kolarović, urednica Trećeg programa Hrvatske televizije:

Svečano otvorenje ovogodišnje, 12. Noći knjige bit će u zagrebačkome NSK-u danas, u petak 21. travnja, u podne. Bit će to prilika za predstavljanje istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga, koje ćemo analizirati u posebnoj emisiji koju emitiramo u subotu 22. travnja u 14,50 sati na HTV 3, proglašenje pobjednika likovnog i literarnog natječaja "Umjetna ili uvjetna inteligencija" te dodjelu zahvalnica podržavateljima projekta "Ukrajina u fokusu" - akcije otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika i distribucija narodnim knjižnicama u Hrvatskoj, te nabave knjiga za ukrajinske državljane koji su se pred ratnim razaranjima sklonili u Hrvatsku.

Noć knjige održat će se u 254 grada i mjesta širom Hrvatske, a u programu sudjeluje 155 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 330 različitih ustanova – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica. Knjiga i čitanje slavit će se i u kafićima, mjesnim odborima, parkovima, na nasipima, plažama, pa i u tramvajima, vlakovima, brodovima te u zagrebačkoj zračnoj luci - sveukupno više od 1100 programa.

Noć knjige na HRT-u


Treći program HTV-a već je poznati partner kulturnih događaja, a suradnja HRT-a i Noći knjige traje već niz godina, a posebno je bila izražena u godinama pandemije kada se događaju u fizičkom svijetu nisu mogli održavati.


- Uz niz emisija koje će HRT-u isporučiti vanjska produkcija vezana za organizaciju manifestacije, Noć knjige u našem je programu bila tematizirana već sinoć u emisiji Art à la carte, u kojoj je uz najavu programa Noći knjige tema bila i kulturna politika u odnosu prema knjizi, tu se dosta promjena događalo, večeras u emisiji Peti dan donosimo analizu istraživanja sa svim brojkama i statistikama, a nakon toga će se o tomu malo i polemizirati, bit će možda stajališta koja će izazvati i polemike, imat ćemo i filmski maraton posvećen temi pjesništva i filma u sklopu emisije Posebni dodaci u subotu navečer, a na našim internetskim kanalima prenosimo uživo i stream događaja Ure bez cenzure s brojnim sudionicima, najavila je urednica Trećeg programa HTV-a Vlatka Kolarović te dodala da će u nedjelju navečer, na dan kad se obilježava Svjetski dan knjige, HTV 3 emitirati emisiju posvećenu knjigama, a posebnih će programa biti i tijekom cijelog idućeg tjedna.

Ure bez cenzure


I ove godine među brojnim programima izdvajamo posebnu emisiju Ure bez cenzure koja će ugostiti niz hrvatskih književnica i književnika, dramskih i filmskih umjetnika te ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek. Razgovarat će se o književnosti, pisanju i aktualnim temama, a emisija će se iz Društva hrvatskih književnika uživo moći pratiti na online kanalima HRT-a, VIDE tv i Noći knjige.

- S piscima razgovaramo bez cenzure o našemu društvu, svijetu u kojem živimo, ali i o umjetnoj inteligenciji koristeći se još uvijek ovom koja nam je prirođena, pokušavajući predvidjeti hoće li uskoro računalo pisati bolje od nas, može li ono možda čitati pa da se riješi i problem nedovoljne načitanosti nacije te - avaj! - kako spriječiti da AI kreature ne dospiju u književna povjerenstva, najavljuju autori emisije.

Sanjaju li roboti električne knjige?


Ovogodišnja manifestacija podnaslovljena je temom 'Sanjaju li roboti električne knjige?' jer propituje fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.

Tema umjetne inteligencije razmotrit će se iz više uglova i očišta, a na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva mišljenja će ukrstiti stručnjaci iz područja računalnih znanosti i filozofije. Od Udruge hrvatskih proizvođača računalnih igara saznat ćemo pak može li robot pisati kao Marin Držić.

U nizu drugih atraktivnih programa u zagrebačkom tramvaju broj 14 tako će učenici i profesori V. gimnazije putnicima će čitati Krležu, dok će putnici u vlakovima Hrvatskih željeznica na nekoliko relacija te na trajektima i brodovima Jadrolinije uživati u Bakinim pričama, audiopričama koje je organizatorima ustupila Croatia Records.

Poseban program Poleti s knjigom održat će se i u Zračnoj luci Franjo Tuđman, gdje će u prostoru male otvorene knjižnice ZAG Flybrary putnici moći sudjelovati u pjesničkom performansu “Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu” pjesnika Matka Abramića i sa sobom u avion ponijeti poklon audioknjigu iz aplikacije book&zvook.

Noć knjige, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, građanima grada Zagreba i ove godine poklanja tri tematske ture zagrebačkih pripovjedačica i turističkih vodičica: Josipe Šiklić – Purgerice, Ive Sille i Gornjogradskih coprnica, a Božidarka Šćerbe Haupt (Exploring Croatia With Darka), uz podršku Turističke zajednica grada Splita i Organizacijskog odbora “Smojinih 100” organizira „Đir po gradu – Đir Velin Miston“ u povodu proslave Godine Miljenka Smoje.

Kultni splitski festival pripovijedanja Pričigin prvi put gostuje na otocima Cresu i Lošinju, gdje će uz pripovjedanje priča raspravljati i o tome hoće li književnost opstati u doba umjetne inteligencije. 

Određeni dio programa posvećen je našim obljetničarima, a ponajviše Mariji Jurić Zagorki, prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki, i najčitanijoj hrvatskoj književnici. Tragovima Marije Jurić Zagorke povest će nas i Hrvatski državni arhiv u Zagrebu i otkriti nam Zagorkinu rukopisnu ostavštinu te odškrinuti vrata nekih manje poznatih detalja njezina života i djelovanja.

U Rijeci i Splitu „tete i barbe pričalice“ pripovijedat će malim pacijentima priče za laku noć, a za one željne umne razbibrige Hrvatski kviz savez priprema kviz posvećen knjigama.

U zagrebačkom parku Zrinjevac, u subotu 22. travnja u jutarnjim satima, održat će se program za djecu, kojoj će biti omogućena vožnja minijaturnim tramvajem, inačicom ZET-ova tramvaja, koji je u kućnoj izvedbi izradila jedna ljubav prema unuku. Mali posjetitelji dobit će slikovnicu na dar i družiti se s maskotom Noći knjige – robotom, kojeg će utjeloviti glumac Igor Baksa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!