U kinu SC otvoreni 32. Dani hrvatskog filma

16.05.2023.

Zadnja izmjena 22:00

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

32. Dani hrvatskog filma

32. Dani hrvatskog filma

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Dani hrvatskog filma, najstariji filmski festival od osamostaljenja Hrvatske, koji se ove godine održava u svom 32. izdanju, otvoreni su u utorak u zagrebačkom Kinu SC.

Taj tradicionalni festival najboljih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjemetražnih igranih filmova ove godine prikazuje 68 filmova u konkurenciji.

- Hrvatska kinematografija u proteklih je tridesetak godina prošla veliki put što se zrcali i u ovogodišnjem programu festivala koji će obilježiti i nekoliko obljetnica, 15 godina HAVC-a te 70 godina Zagreb filma i Pulskog filmskog festivala, rekla je pomoćnica ravnatelja HAVC-a Maja Vukić otvarajući "Dane".

Ravnatelj Studentskog centra Mirko Bošnjak rekao je da povratak Dana u taj prostor znači nastavak politike i strategije po kojoj se SC otvara prema studentskim projektima, osobito kulturnim, o čemu svjedoči i fond u koji izdvajaju sredstva za tu namjenu.

Ravnatelj festivala Zvonimir Rumboldt zahvalio je "maloj, ali vrijednoj i energičnoj ekipi SC-a", koja protekla tri mjeseca radi na pripremi festivala.

Popratni dio donosi i eksperimentalni filmski program u kojemu će se, prema odabiru Ivana Paića, prikazati radovi Damira Čučića, Borisa Poljaka te Ivana Faktora.

Okrugli stol okupit će hrvatske filmaše oko teme "Hrvatski film i publika: od povjerenja do gledanosti", u predvorju Kina SC postavljena je izložba filmskih plakata, a održat će se i radionice "Audicija kao networking" i "Hrvatski film traži kritičare".

Festivalska događanja počela su već u ponedjeljak i nastavljaju se sve do nedjelje, 21. svibnja, kada će se reprizirati nagrađeni filmovi. Ulaz na sve programe je besplatan.

Nakon otvorenja uslijedila je projekcija bloka igranih filmova u konkurenciji - "Banija" Nebojše Slijepčevića, "Boca de ferro" Mateja Matijevića, "Sprovod" Šimuna Šituma, "Sotonac" Tina Mihaljevića, "Badnjak" Jakova Nole i "Moj Nikola" Martine Marasović.

Uoči otvorenja nastupile su mažoretkinje, a večer će završiti koncertom Ljetnog kina u Teatru &TD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!