Prva hrvatska kulturna ruta s certifikatom Vijeća Europe

03.11.2022.

19:57

Autor: Maroje Vučićević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Prva hrvatska kulturna ruta s certifikatom Vijeća Europe

Prva hrvatska kulturna ruta s certifikatom Vijeća Europe

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Arheološki muzej u Zagrebu središte je međunarodne kulturne Staze željeznog doba Podunavlja kojoj je svečano uručen certifikat Vijeća Europe kao prvoj u Hrvatskoj. Certifikat se već pokazao kao moćan alat za produljenje turističke sezone i promidžbu zemalja u kojima su rute. Da bi se zaslužio, treba proći rigorozan proces certifikacije.

Certifikat otvara vrata suradnjama i financiranju te povećava broj posjetitelja. Staza željeznog doba Podunavlja bavi se atraktivnim prapovijesnim arheološkim fenomenom - krajolicima željeznog doba. Bilo je to razdoblje velikih tehnoloških i društvenih promjena.

Mreža rute obuhvaća 22 člana iz šest europskih zemalja, a sastoji se od uglednih nacionalnih i regionalnih muzeja, sveučilišta, instituta i drugih ustanova.

- Ovo je važan projekt za sve uključene zemlje jer će na novi način predstaviti vrijednu baštinu. Hrvatskoj je to posebno važno radi promocije ruralnih područja gdje se ova baština većinom nalazi, rekao je Stefano Dominioni, direktor Europskog instituta za kulturne rute.

Europski certifikat donosi veću nacionalnu i međunarodnu vidljivost, što posjetiteljima olakšava pristup relevantnim informacijama.

Kulturne rute oplemenjuju turističku ponudu novim odredištima te uvode nove proizvode i usluge. To je iznimo važno za promidžbu spomenika kulturne baštine koji su često daleko od najposjećenijih turističkih središta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!