Animafestova nagrada za životno djelo Williamu Kentridgeu

29.03.2023.

11:25

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

William Kentridge

William Kentridge

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Sve nam je bliži i ovogodišnji Animafest. Doznajemo sve više detalja iz bogatoga programa - objavljen popis filmova koje ćemo gledati u uvijek posebno atraktivnoj Panorami. Dobitnik nagrade za životno djelo ove je godine ugledni južnoafrički majstor animacije William Kentridge. 

William Kentridge počasni je član i doktor poznatih umjetničkih akademija i sveučilišta diljem svijeta, nosilac visokih ordena i laureat najvažnijih nagrada. Više o laureatu donosi ekipa Vijesti iz kulture

Kentridgeov široki opus kreće se od dječje književnosti, preko crteža, glume, kratkih igranih filmova, kazališne i operne režije i scenografije do zahtjevnih performansa i začudnih postignuća u animiranom filmu.U svakom mu je kreativnom procesu najvažnija ideja pokretačica.

- Iznimno mi je važan inicijalni impuls. Može biti riječ o slici, frazi ili nečemu drugome. Najvažnije je stvoriti prvi crtež. Nakon toga se u fizičkom činu crtanja javljaju nove ideje. Tako se pomalo ocrtava širi kontekst i priča dobiva svoj konačni oblik i značenje, rekao je Kentridge.

Williamu Kentridgeu nagrada će biti uručena osobno u lipnju na Animafestu.

William Kentridge

William Kentridge

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

18 inovativnih naslova u programu Panorama

Svjetska Panorama raznolik je nenatjecateljski program koji će na ovogodišnjem izdanju Animafesta predstaviti 18 inovativnih, naslova te festivalskoj publici ponuditi širok uvid u recentnu svjetsku produkciju filmova specifičnih naracija.

- To je jedan dodatni program koji daje široki pregled događanja na svjetskoj sceni. Mene uvijek vesele ti programi jer se na njih ulazi s malo drugačijom pretpostavkom, nema pritiska natjecanja pa se gledaju opuštenije, a vrlo su zanimljivi, pojasnio je umjetnički ravnatelj Animafesta
Daniel Šuljić.

U pripremi su još neka velika iznenađenja, ali o njima u tjednima koji slijede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!