15 godina Media deska: stotinjak filmskih, TV i gaming projekata

27.04.2023.

10:13

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

15 godina MEDIA deska Hrvatska

15 godina MEDIA deska Hrvatska

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Već 15 godina traje filmska ljubavna priča MEDIA deska Hrvatske i hrvatskih kreativaca, filmskih i televizijskih profesionalaca te autora videoigara. 

Unatoč tomu što je uloga deska samo savjetodavna, tijekom 15 godina osigurana su sredstva za 77 hrvatskih filmova i TV serija, 3 kratkometražna filma, 4 videoigre te dva televizijska projekta.

Pogledajte reportažu ekipe Vijesti iz kulture:

Danas je iznimno važno uspješno komunicirati sa digitalnim platformama. Njihovo širenje uvelike je promijenilo pravila igre,ali i otvorilo donedavno zatvorena tržišta. Iskusna pravnica Wendy Bernfeld na svom je predavanju u povodu velike obljetnice donijela niz vrijednih savjeta.

- Važno je znati da Netflix i Amazon nisu jedine platforme. Postoji cijeli niz sličnih igrača na svjetskom tržištu. Mnogi su spremni otkupiti vaše sadržaje, a neki čak i financirati produkciju. Zato je važno povezati te platforme sa hrvatskim producentima, istaknula je Wendy Bernfeld.

Wendy Bernfeld

Wendy Bernfeld

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Važno je pratiti svjetska kretanja i trendove koji se munjevito mijenjaju. Na predavanjima i radionicama ostvaruju se vrijedni kontakti.

- Nama je tu u ovom dijelu Europe svakako korisno da nekako se susretnemo sa stručnjacima s razvijenijih tržišta, da upoznamo kolege, dobijemo informacije koje možda nemamo ovdje u Zagrebu i Hrvatskoj tako da u kontekstu prodaje i koproduciranja svakako ima smisla, ustvrdila je filmska producentica Rea Rajčić.

Filmski producent Dino Krpan smatra da je podrška programa Kreativna Europa, i međunarodna suradnja i startu pomažu da zamisle i ambicioznije projekte.

- Naravno, potpuno se promijenio krajolik distribucije, napomenuo je Krpan.

Među najveće uspjehe deska spadaju "Zvizdan" Dalibora Matanića kao prvi hrvatski film koji je nagrađen u Cannesu i "Srbenka" Nebojše Slijepčevića koja je nominirana za europskog Oscara, a slijedi ih još stotine uspješnih priča:

- Međusobno si pomažemo, ja savjetodavno, filmaši tako da sudjeluju na kreativnim radionicama, a jednako tako i da su aktivni u prijavama na poziv programa MEDIA, poručila je Martina Petrović, voditeljica DKE - Ureda MEDIA Hrvatske.

Čak 16 hrvatskih kina sada je dio prestižne mreže Europa Cinemas, a uspješni su i festivali i producenti. Do kraja godine održat će niz događanja poput obilježavanja Dana Europe i radionica u sklopu Festivala mediteranskog filma u Splitu i Zagreb film festivala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!