William Kentridge dobitnik nagrade Animafesta za životno djelo

07.06.2023.

20:12

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

William Kentridge

William Kentridge

Foto: Dnevnik / HRT

Jedan od najvećih svjetskih suvremenih umjetnika, počasni član čak 18 sveučilišta i akademija, Južnoafrikanac William Kentridge dobitnik je nagrade ovogodišnjeg Animafesta za životno djelo. Nagradu je osobno preuzeo, a zagrebačku publiku počastio je i bogatim programom iz svoga šarolikog opusa.

 Radovi iz zbirke slovenskog kolekcionara Igora Laha izloženi u Galeriji Kranjčar poseban se dragulj u ovoj priči. Zahvaljujući sreći i upornosti, preskočene su sve prepreke.

Producentica Animafesta Paola Orlić naglasila je da William Kentridge ima dosta obaveza, te raspored koji je popunjen i pet godina unaprijed. Prekrasno je da je došao u Zagreb.

Kao i mnogi veliki umjetnici - Kentridge je otvoren i jednostavan. Najpoznatiji je po svojim grafikama, crtežima i animiranim filmovima jedinstvenog ugođaja.

- Odlučio sam se odazvati na ovaj velikodušan poziv i predstaviti se na svim poljima ovdje u Zagrebu. Važno je vidjeti moje crteže, filmove i nastupe u ovoj kombinaciji. Tako ih je lakše povezati i razumjeti, dodao je dobitnik nagrade za životno djelo 33. Animafesta William Kentridge

William Kentridge spremno je na predavanju prenio svoja znanja. Multimedijalni umjetnik Marko Tadić istaknuo je da je on umjetnicima bitan zbog svog multimedijalnog pristupa animaciji, gdje povezuje slikarstvo, instalacije i animaciju.

- Daje nam snagu i poticaj da se mi neanimatori bavimo s animacijom, poručio je Tadić.

- Jako mi je važno čuti izravno od slavnih umjetnika kako razmišljaju i rade. To je iznimno vrijedno, dodala je redateljica Naomi van Niekerk.

Sve je to bila savršena uvertira u retrospektivu filmova Williama Kentridgea i ekskluzivnu izvedbu njegove verzije Ursonate. Dolazak ovakvog umjetnika potvrda je da je naš Animafest i dalje jedan od najvažnijih svjetskih festivala animacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!