Animafestov raznolik i bogat program - od jutra do navečer

07.06.2023.

12:44

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina/HRT/V.M.

Animafest

Animafest

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Bogat i raznolik program na sredini tjedna Animafesta otvara u Kinu SC Svjetska panorama, nakon čega slijedi jedan od središnjih diskurzivnih programa festivala, masterclass Williama Kentridgea.

Naš najvažniji međunarodni festival, ali i jedan od najvažnijih festivala animacije u svijetu, do nedjelje nudi tristotinjak filmova, a kako su protekla prva dva dana doznali smo od producentice festivala Matee Milić i Tal Kantor, izraelske animatorice i članice žirija u Natjecanju kratkometražnog filma, koje smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Iz današnjeg programa organizatori festivala su izdvojili predstavljanje novije produkcije dobitnice Nagrade za najbolju školu animacije, Nacionalne škole filma i televizije (NFTS) , uz uvod voditelja tamošnjeg studija animacije Roberta Bradbrooka.

Popodne i večer uobičajeno su rezervirani najprije za studente, a potom i za kratkometražnu konkurenciju, dok će se u kasnovečernjem terminu u Kinu SC izvesti zvučna pjesma "Ursonate" dadaista Kurta Schwittersa, čime završava posjet Williama Kentridgea Hrvatskoj.

Kako je najavljeno, izvedbi osebujnog hibridnog glazbeno-scenskog djela o pjesniku kao skladatelju (kompozitoru riječi), auditivnog eksperimenta s akustičkim i nesemantičkim svojstvima jezika, Kentridge dodaje vizualni imaginarij vlastita umjetnička opusa (crteži, animacije) uz VJ projekciju (Žana Marović) i glazbenu improvizaciju grupe glazbenika na sceni (Maja Rivić, Igor Pavlica, Stanislav Kovačić i Daniel Šuljić).

Kino Tuškanac do popodnevnih sati posvećeno je djeci i mladima, uz razgovore s autorima, dok će se kasnije prikazati restaurirani dugometražni rumunjski SF "Svemirska misija Delta" koji je strahove od AI-ja anticipirao još 1980-ih te ekološka mađarska postapokalipsa "Plastično nebo" Tibora Bánóczkog i Sarolte Szabó.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a u slučaju nepovoljnog vremena u Kinu Tuškanac, iz VN dugometražnog filma prikazuju se japanski psihološki anime body horor "Amritina gozba" Sakua Sakamota koja na Animafestu ima i svjetsku premijeru, te kineski "Nema promjena u našem životu" Jingweija Xua o suzafonistu koji se s instrumentom "omotanim oko tijela" nakon studija vraća u rodni grad.

U Teatru &TD završava se Animafest Scanner, znanstveni simpozij o suvremenoj animaciji, uz izlaganja o Hansu Richteru i Vikingu Eggelingu, animiranoj poeziji, animaciji nastaloj u suradnji s NASA-inim astronomima, animiranim grafikama i tipografijama, animiranim distopijskim svjetovima, Dušanu Vukotiću i SF-u, znanstvenofantastičnim tropima u filmovima 1970-ih i 1980-ih te povijesti animiranog SF-a.

Slijede projekcije konkurencija i "Science Friction Kolaž u svemiru", četvrta cjelina tematskog programa SF-a koju programira Chris Robinson, umjetnički ravnatelj festivala u Ottawi.

U MM centru predstavljaju se izdanja iz svijeta animiranog filma, "Freeze Frame 20 Years of Monstra" o lisabonskom festivalu animacije, "Secret of the Animator" Julije Peguet, "Chinese Animated Film and Ideology, 1940s-1970s" Olge Bobrowske i "Earmarked for Collision: A Highly Biased Tour of Collage Animation" Chrisa Robinsona.

Otvorena skupna izložba Iza kulisa


Skupna izložba "Iza kulisa", koja otkriva posjetiteljima kako izgleda umjetnički proces nastanka animiranog filma, a samim time i koliki je trud uložen da bi on nastao, otvorena je u srijedu u Galeriji SC, kao dio Animafestovog popratnog programa.

U svom petom izdanju izložba predstavlja radove 51 autora iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma i Natjecanja studentskog filma u širokoj paleti medija, od slika, skica, crteža, grafika, kolaža, preko dijelova scenografije, modela, studija, knjiga snimanja, do specifičnih instalacija i multimedije.

Od prvog postava prije pet godina u Galeriji na katu u KIC-u, kada se predstavilo petnaestak autora, izložba je postajala sve opsežnijom, o čemu svjedoči i prošlogodišnji postav u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

- Unatoč dvije pandemijske godine i dva potresa uspjeli smo održati kontinuitet izložbe koja se održava od 2019. godine, rekla je kustosica Paola Orlić.

Po njezinim riječima, izložba je iz klasičnog prikaza radova prešla u performativnu platformu, čime je proširila svoj profil važne i nezaobilazne festivalske prakse promicanja animacije u galerijskom prostoru.

- Ranije smo odvojeno predstavljali radove autora koji su bili uvršteni u Veliko natjecanje kratkometražnog filma i u Natjecanje studentskog filma, a ove godine smo ih objedinili u prostoru Galerije SC, gdje se vidi na koji način međusobno komuniciraju, napomenula je.

Ustvrdila je da se i tom izložbom želi pokazati da animacija dobro funkcionira i u galerijskom kontekstu, a ne samo u kinima, te da se u što skorijoj budućnosti predstavi unutar dugo željenog i sanjanog Muzeja animacije, koji Zagreb kao grad animacije doista zaslužuje.

Izložba se može razgledati do kraja festivalskog tjedna, 10. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!