Kreativne industrije na internetu

30.03.2023.

20:25

Autor: Maroje Vučićević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kreativne industrije

Kreativne industrije

Foto: HTV / HRT

Glazbeni, filmski, audiovizualni i drugi medijski sadržaji sve se više koriste putem interneta. Unatoč velikim naporima na legaliziranju upotrebe takvih sadržaja na internetu, prostora za "sivu zonu" još je napretek. O tome kako riješiti taj problem, razgovaralo se u Zagrebu, na skupu o intelektualnom vlasništvu.

Kada uzletimo u nebo zabave, ponašamo se dvojako. Sve je više korisnika legalnih platformi, ali i dalje je velik broj onih koji sadržajima pristupaju neovlašteno. Sada je važno i obrazovanje stručnjaka.

- Mi smo na Sveučilištu u Zagrebu pokrenuli prije nekoliko godina pokrenuli studij intelektualnog vlasništva, gdje širimo znanje o intelektualnom vlasništvu i stvaramo specijaliste u tom području koji će pomoći svim inovativnim industrijama, rekla je prof.dr.sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica specijalističkog Studija Intelektualno vlasništvo.

U posljednjih nekoliko godina mnogo se razgovaralo o europskim direktivama i razvoju prihvatljivih modela naplate. Glumci su, kažu, u ovom sustavu nevidljivi.

- Nemamo za sad prava niti na reemitiranje, ni na reprize. Sustav nas ne prepoznaje, naglašava Goran Navojec, Hrvatsko društvo za zaštitu audiovizualnih izvođačkih prava.

Glazbenici smatraju da zakonodavstvo kaska za galopirajućim promjenama na digitalnom tržištu.

- Još uvijek je otvoreno 3 godine adaptacije, što smatram da je neprimjereno puno. Digitalna prava su uspostavljena već 2003. godine i već smo se trebali usustaviti, ali nismo, rekao je Nikša Bratoš, Hrvatska 

Danas vijesti pratimo većinom na internetu pa su novinarska autorska prava iznimno važna zbog neovisnosti medija.

- Malo prihoda iz svog osnovnog sadržaja ostvariti znači da je ugroženo pravo javnosti da dođe do informacije koja bi bila vjerodostojna i točna, istaknula je Valentina Wiesner, Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava.

Velike zakonske promjene već su provedene, a planiraju se i novi pozivi i projekti.

- Sada smo pred raspisivanjem natječaja za kreativne i kulturne industrije iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a uz to, pokrenuli smo cijeli niz projekata koji podupiru neke segmente, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH.

Danas, nažalost, često zaboravljamo da sadržaje koje volimo i pratimo netko mora i stvoriti. Kada bismo svi svemu ilegalno pristupali, u budućnosti novih sadržaja ne bi niti bilo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!