Kakva je budućnost glazbene industrije?

25.11.2022.

20:04

Autor: Maroje Vučićević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Glazba

Glazba

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Što glazbenu i ostale kreativne industrije čeka u desetljeću pred nama? Vodeća imena s tog područja - tražila su odgovore na tradicionalnoj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji u Zagrebu.

Glavna je zvijezda konferencije izraelski producent i autor pobjedničke pjesme na Eurosongu 2018. Doron Medalie. Smatra da je danas priča postala važnija od pjesme.  

- Svijet se jako promijenio. Na natjecanju u kojem sudjeluje četrdeset pjesama, važna je priča koja će privući pozornost. Kao u politici - svi mogu izaći na izbore, ali samo onaj koji bude najuvjerljiviji pobjeđuje, rekao je Doron Medalie, autor pobjedničke pjesme na Eurosongu 2018.

Poseban je naglasak stavljen na glazbeni streaming kao dominantan kanal današnjice te glavni izvor prihoda kreativaca u budućnosti. Mnogo se govorilo i o intelektualnom vlasništvu te autorskom pravu. Sve je olakšala europska direktiva prije godinu dana.

- Uvođenjem propisa se dogodilo uvođenjem propisa da su kreativci dobili adekvatan financijski udio od YouTubea, Facebooka, Spotifya, Deezera i ostalih platformi koja su izgradila svoja bogatstva upravo na sadržaju, rekao je Nenad Marčec, HDS ZAMP, organizator.

MAKK u svakom izdanju privlači veliki broj umjetnika i ostalih stručnjaka.

- O autorskim pravima govori se već 50 godina, rekla je pjevačica Konstrakta.

- Konstruktivno je da govorimo o budućnosti naše glazbe, glazbe u regiji i glazbe općenito na streaming servisima koji će možda doći u sljedećih 10 godina, rekao je reper Hiljson Mandela.

- Razmjenjujemo iskustva i novosti. Svaki put saznamo puno dobrih stvari, rekao je Branimir Mihaljević, skladatelj, aranžer i glazbeni producent.  

Konferencija MAKK vodeća je kad je riječ o prepoznavanju trendova i izazova kreativne industrije utemeljene na autorskom pravu u zemlji. Važna je i kao mjesto susreta te promišljanja o aktualnim i budućim trendovima koji utječu na javnost i zakonodavstvo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!