Lutke vladaju Zagrebom, počeo 55. Međunarodni festival kazališta lutaka

17.09.2022.

20:04

Autor: Maja Njirjak/Maroje Vučićević/ Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Otvoreno 55. međunarodno kazalište lutaka

Otvoreno 55. međunarodno kazalište lutaka

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Lutke su zavladale Zagrebom! Počeo je 55. međunarodni festival kazališta lutaka, koji u bogatom programu za djecu i odrasle donosi predstave i iz Kanade, Izraela, Španjolske, Italije i niza drugih zemalja. Najbolji će lutkari biti nagrađeni 22. rujna.  

Jezik lutaka - svima razumljiv

Uistinu, ovih je dana lutka pravi heroj. Postala je djeci draža - od pametnih telefona. Prva pred publikom: poljska verzija "Bajke o ribaru" iz Puškinova pera.

- Jedina formula za uspjeh je iskrenost na pozornici. Nastojimo biti smiješni, uz malo gegova, no iskrenost izvedbe impresionira djecu, rekao je lutkar Krzysztof Bitdorf,  kazalište BIAŁYSTOK.

Prikazuje se petnaest predstava iz različitih dijelova svijeta. No, jezik lutaka - svima razumljiv.

- Lutkarstvo je magičan svijet. Ne samo za djecu nego i za odrasle. A na odraslima je da djecu odvedu u kazalište, istaknula je redateljica i lutkarica, Zero en Conducta, Španjolska Julieta Gascon.

- U Španjolskoj se ne ulaže dovoljno u ovu umjetnost. Mi se borimo, ali država je također ta koja mora pružiti potporu - kako bi djeca imala priliku zaljubiti se u ovaj svijet, dodao je redatelj i lutkar, Zero en Conducta, Španjolska Jose Puchades - Putxa

Na repertoaru raznolikost lutkarskog svijeta

A punih 55 godina - PIF pronalazi put do srca publike. Trebalo je od dvjesto prijavljenih, nakon dvije pandemijske godine u kojima su se čak i neki lutkari morali preseliti online, odabrati najbolje.

- Mislim da su svi stvaraoci kazališni, željni predstava poslije korone, željni izvedbi i zato mi nismo imali problema s brojem prijavljeni, ali smo imali problem s izborom predstava, kazala je stručna suradnica za programe 55. PIF-a Ljubica Suturović.

Na repertoaru je raznolikost lutkarskog svijeta - od klasične lutke do kazališta sjena - kroz slikanje i ples - u tišini ili u razgovoru. Cilj isti.

- Bilo je predstava koje su prestali pratiti, što možda prije dvadeset ili deset godina bi pratili, ali neke druge predstave prate, poručila je urednica službenog programa 55. PIF-a prof. dr. sc. Livija Kroflin.

Na primjer, kazalište sjena - čim vi njih uvedete u taj jedan novi svijet - oni se smire. Što to lutka krije čarobno u sebi?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!