Mapa zagrobnog života kao grafički roman

26.04.2023.

11:45

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Projekt ''Where Do People Go After They Die?''

Projekt ''Where Do People Go After They Die?''

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prije pet godina u galeriji Oris Kuće arhitekture bio predstavljen projekt ''Where Do People Go After They Die?'' ilustratorice Klare Rusan KLARXY koji sada ulazni u novu fazu zahvaljujući dizajnericama Klasji Habjan i Ziti Nakić.

Tada je na zidovima galerije izvješena velika mapa zagrobnog života, ilustracije likova koji su u njoj zaživjeli te bakropisi koji su poslužili u izgradnji tunela i prostora. Sada je mapa, uz pomoć dizajnerica Klasje Habjan i Zite Nakić, pretvorena u lako čitljiv grafički roman.

U društvu autorica prelistala ga je ekipa Vijesti iz kulture:

- Bio je to proces u kojem nisam željela ostaviti nešto veliko i grandiozno, na čemu sam radila godinu i pol dana, da stoji u kutu i skuplja prašinu, nego sam rad pokušala još jedanput uskrsnuti, kaže ilustratorica Klara Rusan Klarxy.

Dizajnerica Klasja Habjan istaknula je da je ilustracija u originalu kvadratna:

- I prati liniju čitanja s desna na lijevo, pa zatim s lijeva na desno, kao krivulja... Mi smo kao dizajnerice to morale prebaciti u format knjige, Klara nam je pomogla ilustracijama koje je ponekad morala rastaviti da ni jedan od dijaloga ne bude zakinut. I na kraju smo birale materijale koji su pratili temu, rekla je Habjan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!