"Opasno crveno": aktovi balerina na uličnoj izložbi

20.04.2023.

11:28

Autor: Vesna Zovko/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Opasno crveno"

"Opasno crveno"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

"Opasno crveno" naziv je izložbe dvojice iznimnih umjetnika: Duška Šibla i Željka Koprolčeca. Organizira je Izložbeni salon Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u sklopu projekta "Izložba na otvorenom", s obzirom na to da je ta ustanova teško oštećena u potresu.

"Opasno crveno" upalilo se na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu - dva različita umjetnika našla su se, naime, u dijalogu fotoaparata i kista na istim djelima, a na otvorenje projekta bila je i ekipa Vijesti iz kulture:

- Kada vozite auto, i dođete do semafora, kad je crveno, to znači opasnost, morate stati, a s obzirom na to da se ja bavim akt art fotografijom, to vam je uvijek upitan test za okolinu koja će promatrati fotografiju, objašnjava fotograf Željko Koprolčec.

Na fotografijama kao modeli većinom su balerine iz zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

- Interes nam je zajednički za ljudsko tijelo, a onda je Željko predložio da ja interveniram na njegovim fotografijama i da to izložimo s obzirom na to da je bio potres i da živimo u ranjenom gradu, dodaje akademski slikar Duško Šibl.


"Opasno crveno"

"Opasno crveno"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Ova lokacija je lokacija koju smo aktivirali nakon zagrebačkog potresa zato što smo ostali bez bez našeg galerijskog prostora. Na neki način nizom izložbi koje od tada organiziramo ovaj prostor smo približili i široj publici, ističe Bernarda Cesar, voditeljica projekata Izložbenog salona Izidor Kršnjavi ŠPUD-a.

Duško Šibl izdvaja, pak rekacije publike:

- Već sad, a tek se izložba otvorila, ljudi gledaju, fotografiraju iz tramvaja, opisuje Šibl.

Jer teško je odoljeti rasplesanim crvenim bojama koje putuju po ženskim oblinama i donose novi ugođaj u središte grada.

"Opasno crveno"

"Opasno crveno"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!