Pola stoljeća Animafesta

12.05.2022.

22:47

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT

Pola stoljeća Animafesta

Pola stoljeća Animafesta

Foto: HRT / HRT

Svjetski festival animiranog filma - Animafest slavi pola stoljeća! Tim povodom večeras se otvara izložba u Muzeju suvremene umjetnosti. 

Iako je danas nepopularno slovo, prije točno pola stoljeća nastao je logo Animafesta, tvorca Borivoja Dovnikovića Borde. Prvi plakat izradio je Zlatko Bourek, a Zvonimir Lončarić festivalsku maskotu Mandleka. Danas imamo hrvatski festival - od svjetske važnosti!

- Upravo s ovom izložbom započinjemo ono što nazivamo slavljem - s izdanjem Animafesta koje će se desiti u lipnju. Tako da ovaj projekt, koji smo dugo radili, skupljali građu, evo napokon večeras u dvorani – izjavila je Paola Orlić, autorica i kustosica izložbe, Animafest.

A prethodile su 2 godine neizvjesnosti - pandemija i potresi. Bogatu arhivu valjalo je zbrinuti i pripremiti za javnost.

- Bili smo prisiljeni izaći iz naših prostora, dugogodišnjeg ureda na Novoj Vesi, snašli smo se i volim istaknuti da je organizacijski tim Animafesta klada ljudi optimist, koji radi u nemogućim uvjetima – dodala je Orlić.

"Nedeljko Dragić: krotitelj linije" - ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno djelo - a njegovo stvaralaštvo i u postavu muzeja.

- Željela bih podsjetiti kako je on autor čiji je film Tup-tup bio nominiran i za Oscara, a to je samo jedan detalj iz njegovog bogatog opusa stvaralaštva – istaknula je Vesna Meštrić, autorica i kustosica izložbe, MSU.

Uz storyboardse Paula Driessena, animatori zatvorenih očiju predstavljeni su kroz foto objektiv finskog autora Tima Viljakainena. Izložena je i selekcija ovogodišnjeg programa - kratkometražnih i studentskih filmova 45 autora.

- I zapravo vjerujem da se na kraju priče iščitava kako animacija, a pogotovo hrvatska ima i sjajnu budućnost – poručila je Meštrić.

Šetnja središnjom izložbom je kronološka. Počinje uvodom od 1958. i sjajnom Zagrebačkom školom crtanog filma. Nepoznanica je izgled plakata jubilarnog izdanja - ali samo do 25. svibnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!