14:28 / 08.02.2021.

Autor: Hina

Animafest: Xavier Kawa-Topor dobitnik nagrade za teoriju animacije

Xavier Kawa-Topor

Xavier Kawa-Topor

Foto: Animafest / HRT

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelit će kulturologu, filmologu, kritičaru i povjesničaru animacije Xavieru Kawa-Toporu. Nagrada će mu biti uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu 7. lipnja.

- Xavier Kawa-Topor svoje široko humanističko obrazovanje koristi za stvaranje veoma čvrstih temelja u proučavanju pokretnih slika, pri čemu animacija ima posebno mjesto, ističe se u obrazloženju koje potpisuje Nikica Gilić, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje.


Svojim festivalskim i drugim programima, te u autorskim i uredničkim knjigama o stop animaciji, o cjelovečernjoj Crvenoj kornjači ili o povijesti animacije dao je izniman doprinos poznavanju, proučavanju i promicanju japanske animacije, umjetnika kao što su Hayao Miyazaki, Koji Yamamamura, Yamazaki Takashi ili Isao Takahati te predstavljao brojne druge autore, poput Ladislasa Starevitcha, Renéa Lalouxa ili Michaela Dudoka de Witta.

Animafest 2020.

Animafest 2020.

Foto: Animafest / HRT

- Svi ti uspjesi, kao i članci i temati o animiranom filmu objavljeni u vodećim stručnim časopisima, kao što je Blink Blank (kojem je i osnivački član uredništva), predstavljaju nam Toporovo majstorstvo sinteze jednako kao i istraživački žar, individualnu kreativnost jednako kao i sposobnost timskog rada u promicanju animacije, dodaje se.


Ističe se i njegov pedagoški doprinos jer je pomogao zapadnoj Europi i čitavoj svjetskoj zajednici ljubitelja animacije u definiranju kanona najvažnijih ostvarenja ove umjetnosti.


Kawa-Topor bit će glavni izlagač na Međunarodnom znanstvenom skupu 'Animafest Scanner VIII 2021' koji će se održati od 8. do 9. lipnja u sklopu 31. Animafesta (7. do 12. lipnja).


Animafest poziva filmske i medijske znanstvenike da predstave najnovija otkrića s područja animacije na Animafest Scanner i prijave se do 15. ožujka.


Pogledajte video sažetak prošlogodišnjeg izdanja Animafesta objavljen na festivalskoj Facebook stranici i na YouTube kanalu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!