18:50 / 14.05.2021.

Autor: Vesna Mimica/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Plesna predstava na zagrebačkim ulicama

"Nevidljivi (ples)"

"Nevidljivi (ples)"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Premijerom predstave "Nevidljivi (ples)" umjetnost je ponovno izašla na zagrebačke ulice, naravno, uz veliko zanimanje slučajnih prolaznika. Pitanje koje muči plesne umjetnike - kako suvremeni ples može biti vidljiv u javnom prostoru - dobilo je ovom prilikom jasan i nedvosmislen odgovor te dovelo ples u središte pozornosti. 

Čak i oni koji inače ne idu na plesne predstave, sada su postali publika, a sve je zabilježila ekipa Vijesti iz kulture:

Kao nastavak ispitivanja uvjeta rada na plesnoj sceni koreografkinja Irma Omerzo predstavlja svoje novo autorsko djelo "Nevidljivi ples". U uvjetima pandemije, nepostojanja prostora za rad, ples izlazi na ulice i u ovom slučaju zauzima cijeli kvart.


Park kralja Petra Krešimira, a u reprizama i park Stara Trešnjevka prostori su izvedbe. Šest plesačica plesnu nevidljivost duhovito ostvaruje i kostimom Francuskog pokreta otpora, kapama i mantilima iz čijih džepova iz malih zvučnika dopire glazba koju je skladao i za izvedbu pripremio Stanko Kovačić.


Ulica, ulazi, dvorišta u cijeloj četvrti postaju pozornica. 

"Nevidljivi (ples)"

"Nevidljivi (ples)"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Koreografski i izvođački site specific nosi mnoge izazove. Od pokreta koji se odmiče od onog svakodnevnog do istraživanja komunikacijskih kapaciteta tijela stvara se mreža komunikacije plesača i gledatelja. Iako katkada nevidljiv, ples ipak privuče pozornost gledatelja i slučajnih prolaznika, a kvart oživi na poseban način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!