13:37 / 13.05.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Priče žena - u bronci, žici i metalu

Izložba Tatjane Kostanjević

Izložba Tatjane Kostanjević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Svedena na samo jednu riječ "Oblikujem", izložbom skulptura u galerijskom prostoru Gradske knjižnice, požeškoj se, ali i široj kulturnoj javnosti predstavila akademska kiparica Tatjana Kostanjević. 

U središtu njezinih umjetničkih i kiparskih propitivanja i ovog je puta žena čije priče ispisuje različitim materijalima - u bronci, žici i plošno, u metalu...


Izložbu je obišla ekipa Vijesti iz kulture:

Oblikujući skulpturu - oblikuje prostor, oblikujući prostor - oblikuje njegov život, oblikujući život - umjetnica daje formu vlastitoj priči. Ona je intimna i duboko emocionalna. Potječe iz same dubine ženskog bića, a ono je istovremeno i fragilno i čvrsto. Poput bronce s pomoću koje umjetnica osobnost žene otkriva posebno ekspresivno.


- Bronca je jako topao materijal, meni paše za ove fragilne, ženske skulpture, na kraju tako lagane, pokretne, kaže Tatjana Kostanjević.

Tatjana Kostanjević

Tatjana Kostanjević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Postavljena u tri dijela, izložba propituje i mogućnosti plošnog izraza u skulpturi, ali i reljefu.


Postavljeni u niše - funkcioniraju kao zasebna cjelina, a opet zbog motiva žene nedjeljivi su od predstavljenog opusa, kao iove formom potpuno ogoljene žene od žice. Materijalom i formom u konstrastu su s prostorom ukopanim u prirodnu stijenu.


- Crtež prostorni, crtež u žici koji radi ima svoju sjenu. Čini mi se da i zrak koji ide kroz te skulpture i sam stvara skulpturu, komentira autorica.

Izložba Tatjane Kostanjević

Izložba Tatjane Kostanjević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vibrantne su, titrave poput žica na glazbalu, pa im i strujanje zraka te sasvim lagan dodir mijenjaju i daju formu - uvijek nježnu, a opet ženski čvrstu. Unatoč pandemiji - prepoznaje ih i publika.


- Bez obzira na to što radimo programe za ograničen broj ljudi, dnevno ih ovdje dosta cirkulira u posjetu, obilasku što je nama važno pogotovu za same izložbe, napominje ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandra Šutalo.


Baš njih sve donedavna Požega nije imala dovoljno. Dogradnjom novog suvremenog krila požeške knjižnice uređen je reprezentativan galerijski prostor u kojemu se sada mogu postaviti i najzahtjevnije izložbe.

Izložba Tatjane Kostanjević

Izložba Tatjane Kostanjević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!