Muzej bećarca u Pleternici

16.02.2023.

Zadnja izmjena 20:30

Autor: Sanja Njavirt/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Muzej bećarca

Muzej bećarca

Foto: HTV / HRT

Nakon u svijetu jedinstvenog Trga bećarca - ova nematerijalna kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a dobila je u Pleternici i svoj muzej. Spajajući interaktivno ovo tradicijsko blago Slavonije, Baranje i Srijema s muzeološki najmodernijim pristupom - vodi vas u čarobni svijet bećara i snaša. Muzej je financiran europskim novcem i otkriva golem turistički potencijal ove regije.

Ovdje u srcu Pleternice nudi vam se jedinstven doživljaj. Tisuću četvornih metara - čistog, izvornog bećarca! Svaki od pet odjeljaka ovog u svijetu jedinstvenog muzeja - otkriva dio baštine. Pa i ova moderna inačica slavonskog kirvajskog vrtuljka.

- Vrtuljak koji je zanimljiv po tome što će se pokrenuti jednim veselim bećarcem koji će vas zavrtiti u taj čarobni krug bećarluka, govori Jasna Hofman, ravnateljica Muzeja bećarca, Pleternica.

Koji baš poput životnog vrtuljka prati sve mijene Slavonca, Baranjca, Srijemca od rođenja, ljubavnih radosti i jada pa do težačke svakodnevice. Sve u stihu, vrckavo. S autentičnim kazivačima, marnim čuvarima ove tradicije - pisane i pjevane.

- Naš muzej tjera posjetitelja da zapjeva taj bećarac, da se s njim suživi i u konačnici, nauči što je to bećarac u samoj njegovoj srži, naglašava Mario Katić, glavni kustos Muzeja bećarca, Pleternica.

Pa uz bećarske karaoke, možete u ovoj tamburaškoj dvorani tamburicu slobodno zasvirati..

Podsjetiti se na zvuk Šokcu posebno drage - "samice".

A da ovo reprezentativno, muzeološki najsuvremenije opremljeno zdanje zasja ovom nesvakidašnjom ljepotom, trebalo je gotovo deset godina marljivog i stručnog prikupljanja građe.

- Mi smo u Pleternici odlučili na poseban način staviti bećarac u funkciju turizma i postati zapravo ulaznica u svijet bećarca i tradicije cijele Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, govori Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

I to uz pomoć europskoga novca i čak dva međunarodna projekta - "kulturne rute bećarca i gange" te "Svijeta graševine".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!