Velika izložba pasa u Požegi

22.08.2022.

16:58

Autor: Sanja Njavirt/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Izložba pasa u Požegi

Izložba pasa u Požegi

Foto: Sanja Najvirt / HRT

Nakon gotovo 25 godina stanke, Požega se vratila na međunarodnu kinološku kartu. I to velikom izložbom pasa iz kontroliranog uzgoja prema pravilima Hrvatskog kinološkog saveza i Međunarodne kinološke federacije. Prilika je to za predstavljanje naših, autohtonih pasmina.


Gotovo 250 najljepših pasa iz domaćih registriranih uzgajivačnica, ali i desetak inozemnih - pokazalo je adute na požeškoj izložbi.

Bilo je tu pravih egzota - poput kineskog kukmastog psa ili meksičkog bezdlakog, dugodlakih afganistanskih ili malih, engleskih hrtova.

Svi oni dolaze iz vrhunskog uzgoja prema svim kinološkim pravilima.

- To znači da su ti psi pod totalnom kontroliranim uzgojem, imaju svoj pedigre gdje se mogu pratiti generacijama najmanje pet koljena unatrag, govori Danijel Gelenčir, Kinološka udruga Požega, organizator izložbe.

No posebna pozornost Hrvatskog kinološkog saveza i na ovoj izložbi bila je usmjerena na popularizaciju uzgoja autohtonih hrvatskih pasa jer se uistinu imamo čime pohvaliti. Poput ovih slikovitih dalmatinera koji su već odavna pravi brend.

- Ljudima je naravno uvijek bolje ono što izvana dolazi, ali mi imamo tako krasne pasmine i pse i još uvijek ih je malo kod nas, popularniji su puno više u svijetu, nego kod nas, naglašava, Antonija Pintarić.

- Hrvatska kao zemlja ima respektabilan broj autohtonih pasmina, pričamo o dalmatineru, hrvatskom ovčaru, posavskom goniču, istarskom goniču kratke dlake, istarskom oštrodlakom goniču, a s bosanskim kinološkim savezom imamo zajedničku jurisdikciju nad tornjakom, rekao je Zoran Hes iz Hrvatskog kinološkog saveza.

A u postupku priznavanja je "Međi" - mali međimurski pas. Ovdje pred sucima u ringovima ocjenjivalo se sve, karakter i standard pasmine, ljepota pasa. A šampionski pehar otišao je ovom ljepotanu - haskiju Narcisu.

- Ovo je njegova prva izložba u Hrvatskoj, naravno da nam to puno znači, više nego s nekim drugim psom i njemu i nama ovo je novo iskustvo, govori Anita Marjanov iz Topolja.

Izložba koju je organizirala požeška kinološka udruga zajedno s HKS-om bila je prigoda za mnogobrojne posjetitelje da revijalno prošetaju i pokažu vlastite ljubimce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!