Požega dobila novu turističku atrakciju

12.01.2023.

07:04

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Požega dobila novu turističku atrakciju

Požega dobila novu turističku atrakciju

Foto: HTV / HRT

Salve povijesnih topova, legende o barunu Trenku, virtualna vožnja biciklom povijesnim požeškim vinogorjem, ulicama i trgovima - sve to nudi "Požeška kuća", novouređeni Centar za posjetitelje u samom središtu grada. Dio je to europskog projekta "Požeške bolte" u kojemu se isprepliću povijest, baština i kultura ovog slavonskog grada.

Barokne bolte, vinorodne padine koje uranjaju u samo srce grada - sve to nudi virtualna vožnja ovim veselim biciklom. Sve će vas u ovom jedinstvenom ambijentu potaknuti na istraživanje,  edukativno I interaktivno.


- Top je jedna atraktivan ponuda Požeške kuće, simbol grada pa imamo ovdje i simulaciju zvuka topa, udara topa koji je značaj segment cijele priče, rekao je Matej Peharda iz Centra za posjetitelje "Požeška kuća"


I to o "Grgurevu", u svijetu jedinstvene tradicije, odnedavna zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro.


To je tek dio slikovitog mozaika jedinstvene baštine Požege i "Zlatne doline" koju nudi gostima novouređena "Požeška kuća". Dio je više od 7 milijuna eura vrijednog projekta "Požeških bolti".


- Kada bude završena rekonstrukcija i obnova Gradskog muzeja onda će i ovaj Centar za posjetitelje biti konačno u punoj funkciji kao polazišna točka za prezentaciju kulturne povijesne baštine, kazao je gradonačelnik Požege Željko Glavić.


I dok se ovdje isprepliću povijesne bitke i legende, poput one o barunu Trenku, Carici Mariji Tereziji, u požeškom vinskom podrumu sretno se spaja duh davnine s modernom prezentacijom.


Naravno - autohtonih vina i gastronomije, uz jedan povijesni kuriozitet vezan uz podrum.


- Poznat je po tome što je u velikom požaru 1842 spašen gašenjem iz bačava vina, spašen je dakle gašenjem vinom!, rekla je Maja Žepčević Matić, kustosica Gradskog muzeja Požege.


- Upravo taj prostor Požeške kuće objedinjuje tu povijest vinogradarstva i vinarstva i taj je podrum stoljećima bio sjedište naše udruge vinograda i vinara, pojasnila je Mirna Šimunović Svoboda iz Turističke zajednice grada Požege.


Pa u njemu uz finu vinsku kapljicu možete uroniti u vrckave ljubavne avanture i životne navike znamenitih Požežana poput slikara Miroslava Kraljevića, književnika Josipa Eugena Tomića ili pustolova i istraživača "crnog" kontinenta - Dragutina Lermana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!