Samoodrživi dječji vrtić

19.10.2022.

07:08

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/HRT

Samoodrživ dječji vrtić

Samoodrživ dječji vrtić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Solarni paneli za proizvodnju energije, ekološki vrtovi na gredicama, cvjetne oaze za oprašivače - sve to Dječji vrtić "Tratinčica" čini samoodrživim. U tom vrlo modernom vrtiću koji ima i dnevni smještaj i boravak za mališane, traži se mjesto više. Djeca ondje od malih nogu uče o održivom razvoju i ekologiji... 

"Povuci - potegni" i uberi zajedničkim snagama veliku zelenu tikvu iz drvene gredice. Veselju nema kraja jer ovako sočna i zdrava povrtnica bit će ukusan ručak u vrtićkoj kuhinji. Ovdje u "Tratinčici" jede se domaće, a uzgojem se s puno ljubavi bave baš ove vrijedne ručice.

- Jedemo rajčicu, luk, jedemo i krastavce i jabuke - i rajčice i tikvu, rekle su Ena i Eva.

Sve ono što je zdravo, ali mališanima često i ne baš privlačno. No, kad sami uzgoje - jedu itekako s apetitom. Ovih toplih listopadskih dana okopavaju gredice, sade jesenske povrtnice... uživaju.

Ovi mali biovrtovi, ekološki cvjetnjaci prepuni oprašivača - samo su dio projekta samoodrživog vrtića...

- Cilj nam je djecu naučiti kako mogu sami proizvesti nešto zdravo jer danas mladi nemaju vremena, uglavnom se kupuje gotovo, rekla je Nikolina Hačka, ravnateljica Dječjeg vrtića "Tratinčica".

Da valja čuvati prirodu i upotrijebiti ono što daje na najbolji način - ovdje se uči odmalena...

- Kompost pravimo od kore od banane, pokvarenog voća, rekli su David i Eva.

Jer ovdje se na najbolji način upotrijebi baš sve, čak i energija Sunca koju skupljaju solarni paneli na krovu vrtićke zgrade. Podignuti su uz potporu europskih fondova, a ništa manje izdašni nisu u financiranju vrtićkih sadržaja.

- Upravo tako postižemo da su naše zgrade samoodržive, a ono što je još bitno, imamo nove inovativne sadržaje i to se sve bez problema može financirati putem nepovratnih sredstava, rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Pa nije neobično što se baš za ovaj vrtić s 240 mališana - traži mjesto više. Lista čekanja je poduža - osigurati treba novih 80 mjesta. Zato počinje gradnja područnog vrtića prema istom modelu. Naravno, super modernog i u svemu - samoodrživog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!