Požeški studenti enogastronomije i tamošnji poduzetnici pokazali su kako uspješno spojiti znanost i obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu s realnim sektorom. Na zajedničkoj kulinarskoj radionici pripremali su se zdravi i ukusni obroci, predstavljali novi tehnološki standardi, ali i standardi kvalitete i kontrole namirnica.
Rižoto, piletinu u woku, gulaš - sve valja pripremiti brzo - a da se pritom ne izgubi raskoš okusa namirnica.
- Vi ćete biti tehnolozi za hranu i vi morate znati što se događa s povrćem kada se stavi u određenu temperaturu, govori studentima profesionalni kuhar Zlatko Škara.
Radionica je pravi kulinarski izazov za mladu Zadranku, studenticu druge godine Enogastronomije na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi.
- Ovo je prvi put da smo vidjeli da možemo napraviti vok u samo 16 minuta, prije toga rižoto u samo šest minuta, što je fenomenalno i revolucionarno za ovaj način kuhanja, oduševljena je Nika Jukić.
- Ovakve edukacije nama kao budućim enogastronomima znače puno, jer nam pružaju uvid u buduće poslovanje, i to ne samo ovdašnje, već i svjetsko, kaže Zvonimir Paponja,m student iz Đakova.
A traže se visoki standardi kvalitete i pripreme hrane jer ukusi potrošača sve su zahtjevniji.
Ovakve su edukacije važne i poduzetnicima u ugostiteljstvu.
- Važna nam je suradnja s visokoškolskim institucijama. Mi iz realnog sektora možemo pružiti podršku, kako bi studenti mogli vidjeti što se događa u profesionalnim kuhinjama, rekao je Ilija jelušić, poduzetnik iz Kaptola.
Za ovih pedesetak studenata iz cijele Hrvatske, koji će nakon školovanja na tržište rada u potrazi za radnim mjestom u hotelima i restoranima, ovo je iskustvo i korisno i zanimljivo.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!