14:34 / 14.05.2021.

Autor: Hina/V.M./HRT

Matanićeva "Zora" na beogradskom FEST-u

"Zora"

"Zora"

Foto: Kinorama / HAVC

Film "Zora" Dalibora Matanića, drugi iz njegove filmske Trilogije sunca u kojoj su još "Zvizdan" i "Suton", imao je svečanu projekciju na 49. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu, a u hrvatska kina stiže 10. lipnja.

Na svečanoj projekciji Matanićeve trilogije protiv fašizma, održanoj u četvrtak u Kombank dvorani, bili su Tihana Lazović, koja glumi glavni ženski lik Iku, Boris Isaković koji glumi lokalnog gostioničara Andriju i producentica filma Ankica Jurić Tilić, izvijestio je u petak Hrvatski audiovizualni centar.


Umjetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić rekao je tom prigodom kako je "Zora" film koji će natjerati gledatelje da imaju razgovor sami sa sobom i shvate "svu dubinu sjajne priče u koju nas uvodi isti takav redatelj".

Na konferenciji za novinare, na koju se Matanić uključio putem video-poruke iz Ukrajine gdje snima seriju "Šutnja", redatelj je rekao kako je u "Zori" htio postići "jezu od neposredne i nepoznate budućnosti i jezu od povratka prošlosti, što bi kod nas značilo fašizma i nacizma".


- "Zora" ide u blisku budućnost s mojom velikom filmskom nadom da se stvari mogu promijeniti na bolje i da ljubav na kraju dana ipak može pobijediti, dodao je.


Tihana Lazović, koja u filmu glumi ženu slomljenu obiteljskom tragedijom, zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma, ustvrdila je kako njezin lik "negira sve izvanjsko i bori se s unutarnjim demonima, ignorira politički ekstremizam koji nas opet dijeli na 'naše' i 'njihove'. 


- Ipak je to film o ljubavi i oprostu. Film ili udara ili ne u želudac, napomenula je.


Tihana Lazović

Tihana Lazović

Foto: Kinorama / HAVC

Po riječima producentice Ankice Jurić Tilić, u svom dosad "najjačem" filmu Matanić je napravio hrabri iskorak koji se ne prašta uvijek.


- Dugo smo čekali pogledati film s publikom, i napokon smo dočekali. Neobična je godina iza nas, nastavili smo stvarati, raditi, ali bez ikakvog kontakta s publikom za koju to radimo. Zato je ovo bio poseban doživljaj i za Tihanu, i za Borisa, i za mene, dodala je.


Kako se napominje u najavi filma, Matanić je "Zoru" smjestio u blisku budućnost i mračni društveni kontekst i nastavlja se baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva, a uz režiju potpisuje i scenarij.


U glavnoj muškoj ulozi je Krešimir Mikić, a uz Tihanu Lazović koja igra njegovu suprugu tu su i djeca koju glume Lara Vladović i Maks Kleončić.


Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.


Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.


FEST-ovo 49. izdanje ove je godine, zbog epidemioloških razloga, pomaknuto s veljače na termin od 7. do 16. svibnja i održava se uživo pred publikom. Ulaznice za sve projekcije većinom su rasprodane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!