16:10 / 30.11.2020.

Autor: Hina/V.M./HRT

Kritike nakon svjetske premijere: 'Zora' je izvanredno filmsko djelo

-

-

Foto: - / -

‘Zora’, novi igrani film Dalibora Matanića, imao je svjetsku premijeru na filmskom festivalu ‘Black Nights’ u Tallinnu, jednom od 15 svjetskih festivala A-kategorije - prve kritike su vrlo pohvalne.
‘Zora’, novi igrani film Dalibora Matanića, imao je svjetsku premijeru na filmskom festivalu ‘Black Nights’ u Tallinnu, jednom od 15 svjetskih festivala A-kategorije.

- Dalibor Matanić uoči svjetske premijere filma 'Zora' u Tallinnu

-
To je drugi dio autorove ‘Trilogije Sunca’ (Zvizdan, Zora, Sumrak), trilogije protiv fašizma, u kojoj se kao režiser i scenarist nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva, ističe se u objavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Matanićev uradak prvi je hrvatski dugometražni igrani film prikazan u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu tog prestižnog festivala, koji se održao od 13. do 29. studenog.

Filmsku ekipu 'Zore' u Tallinnu je predstavila Tihana Lazović, koja u filmu glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma.

Lazović je izrazila zadovoljstvo što je uspjela svladati sve prepreke i doći na Festival Black Nights, na svjetsku premijeru filma, dodavši da se festival održao pod jakim epidemiološkim mjerama, ali ipak u kino dvoranama.

- Iskustvo snimanja 'Zore' je poput onog u 'Zvizdanu', iskustvo koje glumci najviše vole - kada ti redatelj daje slobodu i prostor za razvijanje uloge, dodala je o filmu čija je radnja smještena u mračan društveni kontekst bliske budućnosti.

Nakon svjetske premijere, prve kritike objavili su Screendaily i Cineuropa pohvalivši režijsko umijeće i prognozirajući filmu dobar festivalski život, odnosno glumačke izvedbe i montažu, zaključujući kako je ‘Zora izvanredno filmsko djelo’.Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević.

Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju. Tihana Lazović glumi njegovu suprugu Iku, dok djecu utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku HAVC-a, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.
Dalibor Matanić uoči svjetske premijere filma 'Zora' u Tallinnu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!