12:26 / 14.05.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Skulpture oštećene u potresu kao novi radovi

izložba Petra Hranuellija

izložba Petra Hranuellija

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Brojne su posljedice velikog potresa u Zagrebu prošle godine. Na svojoj koži osjetili su ih i umjetnici, a neki su među oštećenim ili razlomljenim predmetima po podu skupljali vlastite radove, izvor svojih primanja, pa tako i akademski kipar Petar Hranuelli.

Hranuelli je odlučan da iz svega ipak izvuče i pozitivnu priču. Oštećene skulpture pretvorio je u novu izložbu pred Memorijalnom zbirkom Jozo Kljaković na zagrebačkom Rokovom perivoju:

- Naravno, one su imale svoju formu koja nije ovakva. Ovu je formu sada priroda napravila, koja izgleda kao da je skulptura dovršena. Prije je skulptura bila zaglađena, a sad ima oštrije linije, čak se može i porezati na nju, kaže Petar Hranuelli.


Likovni kritičar Feđa Gavrilović napominje da je „zanimljivo gledati suradnju čovjeka i nekontrolirane prirodne sile.“


- Ta sila se tu na neki način pokušava kontrolirati i staviti njezino djelovanje kao stvarno umjetničko djelovanje, zaključuje Gavrilović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!