31. Dani hrvatskog filma

10.05.2022.

20:18

Autor: Maroje Vučićević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Dani hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma

Foto: HTV / HRT

Tradicionalna smotra domaćeg filma 31. Dani hrvatskog filma (DHF) otvoreni su u Kinu Tuškanac izborom kratkih filmova iz natjecateljskog programa koji do 14. svibnja donosi 72 domaća filmska ostvarenja u pet kategorija, među njima 16 kratkometražnih igranih filmova naših autora svih naraštaja. Osim promocije mladih autora donose i uvid u domaću recentnu produkciju.


Unatoč pandemijskim restrikcijama koje polako zaboravljamo, Dani hrvatskog filma nisu imali problema sa sastavljanjem programa. Filmski kreativci dobro su iskoristili minulo vrijeme i dotaknuli se niza aktualnih tema.

Uglavnom su to nekakvi intimni problemi, nedostatak komunikacije i pokušaj uspostavljanja intimnih odnosa koji su zapriječeni ili onemogućeni pandemijskim okolnostima, rekla je Diana Nenadić, umjetnička ravnateljica 31. Dana hrvatskog filma.

Tu su nagrađivani autori poput Šantića, Radanovića i Ugrine, ali i niz mlađih. Izdvojimo samo Karla Voriha, Filipa Antonia Lizatovića i Saru Alavanić koja donosi čak tri naslova - dva dokumentarca i igranu "Širočku". 

Prve filmske korake ovdje su napravili i velikani poput Vinka Brešana koji sada dolazi kao producent. Dani se danas održavaju u vrlo konkurentnoj atmosferi.

- Imate čitav niz jakih festivala, gdje se Dani hrvatskog filma nalaze na prekretnici i redefiniranju svoje pozicije. Važno je za svakog producenta da se an ovom festivalu pojavi i da bude ocijenjen od strane struke, rekao je Vinko Brešan.

Ova tradicionalna smotra naših najboljih filmova kratkog i srednjeg metra nakon organizacijskih i kadrovskih promjena živi i dalje. Dani su i dalje važno mjesto susreta iz kojih poslije često nastaju zapaženi projekti.

Film Hrvoja Juvančića prati tehnološki razvoj HRT-a, kada je počelo emitiranje radijskog, a potom i televijskog programa tehnologija je bila potpuno drugačija - snimalo se na vrpce, montiralo na montažnim stolovima, a kamere su bile mnogo, mnogo veće. Film "Hrvatski radio i televizija: 95 godina tehničkog razvoja" publika u kinu Tuškanac je upravo vidjela i ako je suditi prema reakcijama, povijest hrvatske radio televizije uistinu je zanimljiva tema.

- Drago mi je što je moj film uvršten u ovaj filmski festival koji prikazuje sve rodove i vrste filma. Ovo je prilika da možemo pokazati kako i unutarnje strane HRT-a imaju što za pokazati, naglasio je.

Arhiva HRT-a je prebogata, te kako Juvančić kaže, rad s njom je dugotrajan i mukotrpan.

Otvarajući festival, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, govoreći u ime HAVC-a i ministrice kulture i medija, pohvalio je hrvatsku filmsku produkciju u protekloj godini, istaknuvši kako je u 2021. snimljeno rekordnih 17 većinskih hrvatskih igranih filmova uz gotovo rekordnih 19 stranih projekata, koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim festivalima.

- Nikada nam se nije desilo da imamo čak dvije manjinske koprodukcije, od iste producentice, u natjecateljskom programu Cannesa. Dakle, ima razloga za optimizam, imamo odlične kreativce, dobre filmove, odlične filmaše i filmašice, rekao je. Posebno je izdvojio nagradu Zlatna kamera Cannesa "Murini" Antonete Alamat Kusijanović što je, smatra, uspjeh koji mi u Hrvatskoj nedovoljno vrednujemo.

Program 31. izdanja Dana hrvatskog filma opisao je kao raskoš povijesti domaće produkcije u svim kategorijama što je, kako je rekao, za svaku pohvalu.

Umjetnička ravnateljica festivala Diana Nenadić izrazila je veliko zadovoljstvo velikim brojem prisutnih prve večeri festivala što, kako je ocijenila, ulijeva optimizam, a festivalsku publiku pozdravio je i Nikola Stojadinović iz Gradskog ureda za kulturu. U ime zagrebačkog gradonačelnika rekao je kako je riječ o festivalu na koji se ponose oni u čije je biografije upisan, kao i grad Zagreb.

Program ovogodišnjeg izdanja DHF-a donosi do 14. svibnja 10 animiranih, 15 dokumentarnih te po 16 eksperimentalnih, igranih i namjenskim filmova u utrci za brojne festivalske nagrade: Grand Prix u nizu kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike.

U ovogodišnjem glavnom žiriju su glumica Sanja Vejnović, redatelj Miroslav Sikavica, te autor prošlogodišnjeg pobjednika, redatelj, snimatelj i producent Đuro Gavran.

Popratni program festivala "Pogled unatrag - Obnovljena baština", koji se prikazuje kao uvertira u posljednji natjecateljski program na projekciji u 21 sat, drugu godinu zaredom prostor daje restauriranim filmovima i ukazuje na antologijska djela renomiranih domaćih filmskih majstora iz arhivskih zbirki Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatskog filmskog saveza.

Popratni program uključuje i tri promocije novih izdanja, tradicionalne radionice filmske kritike, tribinu o suživotu Hrvatskog filmskog ljetopisa i hrvatskog filma, te jedan filmski pub kviz, kao i brojna druženja i razgovore o filmu.

Posljednji festivalski dan rezerviran je za program buvljak, koji u subotu, 14. svibnja, od 11 sati otvara malu dvoranu kina Tuškanac za sve filmoljupce, knjigokupce, izdavače novih i skupljače antikvitetnih knjiga te predmeta vezanih uz film, koji su pozvani na besplatnu razmjenu pročitane literature. Uoči završne ceremonije dodjele nagrada, posljednje večeri festivala bit će održana projekcija i predstavljanje budućeg eksperimentalnog omnibusa u nastajanju Dalibora Barića.

Natjecateljski program se prikazuje u 17, 19 i 21 sat, a ulaz na sve programe 31. DHF-a je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica.

Nakon svečanog otvorenja, u počast nedavno preminulom majstoru animacije Borivoju Dovnikoviću Bordu, prikazan je njegov kratki film "Putnik drugog razreda" (1973.), te izbor kratkih filmova iz natjecateljskog programa uz prateći razgovor s autorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!