Izložba svjetskih razmjera u Laubi

03.07.2021.

20:11

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/HRT

Erwin Wurm: "Big Narrow House"

Erwin Wurm: "Big Narrow House"

Foto: HTV / HRT

Djela austrijskog umjetnika Erwina Wurma, čiji se radovi nalaze u najvećim svjetskim muzejima, od danas se mogu vidjeti i u Hrvatskoj. Izložba nazvana "The Show", koja donosi njegova najpoznatija djela, otvorena je u zagrebačkoj Laubi.

"Big Narrow House" umjetnikov je roditeljski dom, u kojem je odrastao u 60-ima. Sužena kuća simbolizira suženo stanje uma, ograničenost društva poslijeratne Austrije. Prigodom izlaganja na Venecijanskom bijenalu 2011. ovaj je rad upisao Erwina Wurma u sam vrh svjetske umjetničke scene.

- Čim uđete, preplavi vas klaustrofobija, kuća vas počne pritiskati... Rad je osobna priča, ali i komentar na apsurde i paradokse našeg društva, mentaliteta, objašnjava Wurm.

Predmeti kojima manipulira najčešće su statusni simboli, poput kuća i automobila.

- Stvari koje smo navikli gledati svaki dan, stavlja u malo drugačiji kontekst ili igranje s njihovim volumenom - stanjivanje, skraćivanje, produživanje dovode do toga da nužno preispitamo što to zapravo vidimo i što to zapravo znači., kaže Lana Harjaček, kustosica izložbe.

A jednominutne, kao i skulpture za opijanje, uz umjetnikove upute pretvaraju i posjetitelje u eksponate. Ipak, piće i humor samo su mamac za publiku.

Zapravo je humor, dodaje Harjaček, samo nekakva usputna stanica koja onda opet dovodi do tog apsurda koji zapravo propituje zapadnjački život, prioritete, opsjednutost materijalnim.

Mnoge skulpture Erwina Wurma funkcioniraju i u javnom prostoru. Jedna od njih, Verschnittskulptur 1, koja pokazuje kako nas ponašanje, snovi i ciljevi istodobno vode u različitim smjerovima, smjestila se na Cvjetni trg, odakle sve do 25. kolovoza poziva publiku u Laubu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!