Ulični spektakl za početak Festivala svjetskog kazališta

12.09.2021.

20:01

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/V.M./HRT

Moby Dick

Moby Dick

Foto: FSK / HNK Zagreb

19. Festival svjetskog kazališta otvara talijanska skupina Teatro dei Venti koja večeras, s početkom u 20 sati izvodi ulični spektakl "Moby Dick" na otvorenom. Ispred HNK pojavio se, naime, golemi kazališni stroj s posadom od 20 umjetnika.

Detalje o tom nastupu te programu festivala ekipa našeg središnjeg Dnevnika uživo je saznala od ravnatelja Drame HNK Zagreb i umjetničkog direktora FSK-a Ivice Buljana

Koncepciju i režiju produkcije modenskoga Teatra dei Venti potpisuje Stefano Tè, a predstava „Moby Dick“ prikazuje kapetana Ahaba, njegov brod i njegovo opsesivno traganje za Bijelim kitom, kojega dovodi na ulicu, zajedno 20 umjetnika, uključujući glumce, glazbenike, akrobate i tehničare.


- Tom uličnom izvedbom Teatro dei Venti nastavlja svoje dugogodišnje umjetničko istraživanje u urbanim sredinama, koje je povezano s temom klasičnoga djela svjetske književnosti. Epsko okruženje romana Hermanna Melvillea susreće se s arhaičnim zvukom tradicionalnih bačvi pokrajine Macerate, u djelu koje miješa filozofska razmišljanja o nepoznatome, jezike s istoka i zapada, upotrebljavajući goleme kazališne strojeve u prostoru koje nalikuje velikom brodogradilištu, ističu organizatori festivala.


Gostovanje ostvareno uz potporu Regije Emilia-Romagna, u suradnji s ATER Fondazione iz Modene, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

U nastavku festivala, 25. rujna, u zagrebačkom HNK-u Nezavisno kazalište Gent izvest će predstavu "Obitelj" Mila Raua.


- Predstava je rađena po tragičnom događaju iz Calaisa 2007. kad je cijela jedna obitelj počinila samoubojstvo, a igrat će ju glumački par kojima će se na sceni prvi put pridružiti njihove dvije kćeri tinejdžerke, najavljuju organizatori.


Rujanski dio festivala zatvorit će kazalište iz Novosibirska, koje će odigrati Čehovljevu dramu "Tri sestre", koristeći kombinaciju jezika za gluhonijeme.


Nazvavši tu predstavu najvećom senzacijom Festivala svjetskog kazališta, Ivica Buljan kazao je da se raspon predstava toga festivala kreće "od duboko intimnog do uličnog spektakla".


U listopadu će jedan od "najintrigantnijih francuskih umjetnika današnjice" pisac, redatelj i izvođač Mohamed El Khatib prvi put gostovati u Hrvatskoj s predstavom C'est la vie:


- Bit će to izrazito emotivan „vodič“ kroz delikatnu priču u kojoj se dvoje glumaca suočava sa stvarnim gubitkom vlastite djece. Nemoguća bol roditelja kojoj glumci odnosno stvarne osobe pristupaju s vremenske distance, iznenađujući je i umjetnički svjež način koji izaziva izrazite emocije kod publike, istaknuli su organizatori Festivala svjetskog kazališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!