Dodirom do umjetnosti

04.07.2021.

20:26

Autor: Anja Cerar/I.H./Dnevnik/HRT

Mladen Mikulin: Dodirom do umjetnosti

Mladen Mikulin: Dodirom do umjetnosti

Foto: Dnevnik / HRT

Likovna umjetnost najbolje se, naravno, može doživjeti vizualno, no skulptura potpuno - tek dodirom. Takve su prigode rijetke, ali u Muzeju grada Zagreba postavljena je izložba skulptura prilagođena slijepim i slabovidnim osoba, namijenjena ponajprije - dodiru.

Prije 40 godina Mikulinu za oko je zapela fotografija skromnog, neuglednog groba u časopisu "Džuboks". Bio je u nevjerici, jer riječ je o velikom Jimu Morrisonu - čovjeku koji ga je kroz glazbu, kaže, naučio filozofiji. Mladi kipar odlučio je ispraviti nepravdu i javio se upraviteljima groblja u Parizu.

- To dopisivanje je trajalo oko 6 mjeseci, na kraju su mi u 3. mjesecu '81. dozvolili i tada sam postavio kamenu bistu, rekao je Mikulin.

Već sedam godina poslije, bista je ukradena, a Mikulinov novi prijedlog - ova brončana maska - još nije otputovao u Pariz. Prikazi Jima Morrisona dio su izložbe kiparove portretne skulpture nastale tijekom posljednjih 30 godina. A raditi za slijepe, kaže umjetnik, temeljni je izričaj kiparstva - koje je oduvijek neodvojivo od dodira.

- Predsjednik Tuđman i Jim Morrison, na kraju krajeva, bili su dosad samo glasovi. Sada su i lica, sad su oči, sad su kose, sad su ramena - sad su ljudi koje ja nisam mogao tako dosad spoznati, percipirati, Vojin Perić, glumac i ravnatelj Kazališta slijepih i slabovidnih.

- Naravno, kada sam počeo raditi za slijepe, to je bilo malo napeto, malo sam se bojao što će mi reći Vojin i ostali. Međutim, kad je on ispričao u pet sekundi sve što vidi prstima - znao sam da sam na dobrom putu, dodao je Mikulin.

Prošle godine Muzej grada Zagreba prvi je u Hrvatskoj ušao u europsku mrežu muzeja "Come in", koja institucije nastoji učiniti inkluzivnijima.

- Muzej grada Zagreba radi već dugo godini na prilagodbi muzeja slijepim i slabovidnim osobama - još 2005. smo izdali vodič kroz cijeli naš stalni postav, rekla je Vesna Leiner, kustosica izložbe.

A diljem postava Mikulinovi su reljefi - koji omogućuju da bolju predodžbu o povijesti grada steknu - svi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!