Evakuacija umjetnina iz Muzeja za umjatnost i obrt

07.09.2021.

08:50

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Evakuacija umjetnina iz MUO-a

Evakuacija umjetnina iz MUO-a

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U razornom zagrebačkom potresu u ožujku prošle godine Muzej za umjetnost i obrt teško je oštećen. Poduzete su privremene mjere zaštite, ali Bolléovoj historicističkoj zgradi slijedi temeljita obnova. 

Uoči početka radova, muzejsko osoblje provodi evakuaciju umjetnina golemih razmjera, a kako napreduju provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

Vrijedna flandrijska tapiserija s prizorom iz srednjovjekovnog romana "Tamnica ljubavi" Diega de San Pedra nakon 26 godina napušta stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt. Jedan je to od nekoliko desetaka tisuća predmeta iz najvećeg hrvatskog muzejskog fundusa, koji se evakuira uoči obnove Bolléove zgrade.


- Preseljenje muzejskih predmeta, koji su skupljani godinama, vrlo je kompliciran i zahtjevan logistički poduhvat. Predmete koje selimo iz muzeja ne raspakiravamo, nego ih ostavljamo u kutijama, tako da smo te kutije morali pripremiti za njihov dugotrajni ostanak, objašnjava Iva Čukman, restauratorica savjetnica.


Radovi na muzeju trebali bi početi sredinom studenog, odnosno početkom prosinca.


- Intenzivno će trajati do 30.svibnja kad je finalni rok prema Fondu solidarnosti, najavljuje ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.


Riječ je samo o konstruktivnoj konsolidaciji zgrade, prvoj fazi obnove koja će potrajati godinama, a tijekom tog razdoblja, muzejsko osoblje nastavlja s radom.


- Dobili smo jedan prostor koji ima veliki potencijal, ali je u užasnom stanju. Nadam se da ćemo uspjeti u dogovoru s Gradom Zagrebom taj prostor urediti tokom sljedeće godine, gdje bi onda muzej dobio svoj javni prostor za rad ističe Gašparović.


Prije muzejskog programa, treba preseliti i teške zbirke skulpture i namještaja. Evakuacija ovakvog opsega vrlo je rijedak događaj, ali i izrazito zahtjevan proces, posebno kad, kažu u muzeju, nedostaje radne snage i prostora u privremenom depou, a sve umjetnine treba iseliti do početka studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!