16:27 / 22.03.2021.

Autor: Hina

66 milijuna kuna za obnovu zagrebačkog MUO

Radovi na Muzeju za umjetnost i obrt

Radovi na Muzeju za umjetnost i obrt

Foto: Patrik Maček / PIXSELL

Godinu dana nakon velikog potresa koji je teško oštetio dijelove Muzeja za umjetnost i obrt započinje obnova i osuvremenjivanje cijele zgrade čime se, ističu iz tog zagrebačkog muzeja, otvara se novo, značajno poglavlje njegova djelovanja.

- Početak radova na objektu očekuje se na jesen ove godine, a završetak prve faze obnove predviđa se za kraj svibnja 2022. godine do kada je rok za završetak radova konstrukcijske sanacije, najavljeno je iz MUO.


Dobrim vijestima Muzej za umjetnost i obrt pohvalio se i video-objavom na svojoj Facebook stranici:

Nakon ugovora potpisanog s Ministarstvom kulture i medija o dodjeli bespovratnih sredstava, iz Fonda solidarnosti Europske unije, za MUO su odobrena sredstva za obnovu infrastrukture i zaštitu muzejske građe.


Od toga je gotovo 66 milijuna kuna predviđeno za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade koje obuhvaćaju izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja te radova primarne obnove, te 740 tisuća kuna za provedbu mjera zaštite muzejske građe.


- Tim sredstvima započet će I faza projekta obnove koja je bila neophodna i prije potresa, ističu iz Muzeja.


Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, rekao je kako je to veliki i povijesno važan trenutak za Muzej koji 141. godinu od osnutka, te 133 godine od izgradnje muzejske zgrade kreće u prvu, najveću i najtemeljitiju obnovu "čime će doslovno postati muzej 21. stoljeća odnosno muzej budućnosti kakav i zaslužuje biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!