Umjetnička iznenađenja u središtu Zagreba

23.08.2021.

09:27

Autor: Anja Cerar/V.M./Vijesti iz kulture/HRT

Festival "Okolo"

Festival "Okolo"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Zagrebom ovih dana šetaju brojni turisti, ali rijetko zalaze u prostore izvan ustaljenih ruta. Festival "Okolo" u pandemijsko vrijeme u suradnji s lokalnim, a inače i inozemnim umjetnicima, već četiri godine nastoji revitalizirati gradsku jezgru; te skrivene ulice i prolaze učiniti spontanim mjestima susreta umjetnosti i svakodnevice. 

Do kraja kolovoza "Okolo" donosi niz instalacija koje možete obići u umjetničkoj šetnji gradskim središtem, a tom se rutom zaputila i ekipa naših Vijesti iz kulture:

Šetnja "Okolo" po Zagrebu kreće od Obrtničkog prolaza. Dizajnerski kolektiv The All ondje je postavio dojmljivu instalaciju "Imaš zlatne ruke".


- To su ruke koje su skuhale super ručak, odlično vas izmasirale, popravile su nekakvu mašinu, nekakav kvar. Nije bilo važno da li su to radničke ruke, umjetničke ruke ili su to samo ruke koje su spremne pomoći. Mi tu aludiramo baš na obnovu grada - zapravo ideja ja došla nakon potresa, kaže Jelena Malenica iz kolektiva The All.

Jelena Malenica

Jelena Malenica

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U prolazu prema Zakmardijevim stubama Boris Bare obnovio je omiljeni "Crveni tepih".


- Koncept crvenog tepiha je da se svi osjećaju kao na crvenom tepihu. Budući da je to inače samo za odabrane, ovdje u gradu je to sad za sve ljude, napominje Bare.

"Crveni tepih"

"Crveni tepih"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

"Zagonetka budućnosti" dizajnerskog studija Klasja i Zita zamišljena je kao interaktivni labirint - na ulazu posjetitelji postavljaju pitanje, a tri izlaza nude tri moguća odgovora.


- Nama je labirint bio kao motiv zanimljiv i grafički - činilo nam se da će dobro uklopiti u vizuru grada, u ostale intervencije, crteže i grafite, i baš smo iz tog razloga ostavile i podlogu prošlogodišnjeg murala Manea Meija, kao dodatnu teksturu, objašnjava Klasja Habjan.

Klasja Habjan

Klasja Habjan

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Teksturama i prijašnjim intervencijama u ambijent pod uspinjačom poigrali su se i Anja Leko te Andrej Beštak.


- Ideja rada je bila da se oživi ovaj prostor, tj. da mu se da neka nova dimenzija i da pobudi neku razigranost, priča multimedijska umjetnica Anja Leko, a Andrej Beštak dodaje: Htjeli smo napraviti nešto urbano, malo industrial, a opet ono slatko, dopadljivo - da bude malo čudno, a opet nekako za sve generacije, ističe Beštak.


U Parku Bele IV. ponuđena je šetnja "Među oblacima" Mateja Vukovića.


- Ideja je bila zapravo promijeniti okolinu, promijeniti parkove, uljepšati, unijeti igru i optimizam u prostor, a evo ovako kako sam i sjedio, malo promatram ljude, stvarno prolaze ljudi " 'ajme, šta je ovo", stvarno izazove reakciju i dosta optimizma, komentira Vuković.

"Među oblacima"

"Među oblacima"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Za kraj šetnje odmor i kontemplaciju nudi instalacija Stelle Beloš i Ive Peručić.


I u smanjenom, pandemijskom obujmu projekt Okolo uspio je, barem privremeno, otvoriti javne površine suvremenoj umjetnosti i oživjeti vizure zabačenijih prostora zagrebačke jezgre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!