"Jedna od mogućih sto" - velika Kožarićeva retrospektiva

01.07.2021.

20:13

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Anja Cerar/E.P.C.

S izložbe "Jedna od mogućih 100", MSU

S izložbe "Jedna od mogućih 100", MSU

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

"Jedna od mogućih 100" - naziv je bogate retrospektive jednog od naših najvećih likovnih umjetnika - akademika Ivana Kožarića, koji nas je napustio lani u stotoj godini. Iz Muzeja suvremene umjetnosti, s izložbe koja je sažela sedam desetljeća Kožarićevog stvaralaštva za HTV-ov središnji Dnevnik javila se Anja Cerar. 

Anja Cerar ispred MSU-a, izložba "Jedna od mogućih 100"

Anja Cerar ispred MSU-a, izložba "Jedna od mogućih 100"

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

- Ako djelo sadrži ideju, govorio je Ivan Kožarić, ima sve. Ima život. 


Iako je bio majstor forme, ideja je u njegovu golemu opusu uvijek bila prva - bilo u monumentalnoj brončanoj skulpturi, portretima u alu foliji - ili nekom od jezgrovitih zapisa na skromnom komadiću papira.


Na izložbi nazvanoj "Jedna od mogućih 100" upoznajemo Kožarića od studentskih dana, preko izlagačkih početaka 50-ih, pa Kožarića gorgonaša, umjetnika spontanih skulptura, autora utopijskih javnih ostvarenja. Mnoga djela s izložbe potječu iz umjetnikova ateljea, koji se i inače čuva u Muzeju suvremene umjetnosti.


- Taj čarobni prostor koji je prepoznat kao jedan prostor anarhičnog diskontinuiteta i padanja svih hijerarhija i mijena i čudesnih preobrazbi iz smeća u zlato - sve to što ga čini. Naime, mi smo željeli pokazati kako se to događalo u vremenu, rekla je Radmila Janković, kustosica izložbe i voditeljica Atelijera Kožarić.- Kožarić je dugo slovio kao jedan od najznačajnijih živućih umjetnika i do tog statusa je došao sa svojim nekonvencionalnim pristupom kojim je inspirirao genracije mladih umjetnika. I ova izložba je jedan korak u tome smjeru, kaže koautor koncepcije izložbe i postava Vladimir Čajkovac.


Ova retrospektiva, koja se može razgledati do kraja listopada, u fokus smješta upravo Kožarićevu skulpturu - i to dosljedno njegovu načinu i poimanju umjetničkog djela, koje je uvijek izmicalo definicijama žanra, medija, stila i vremena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!